HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BROCCOLI in de soep, tegenwoordig een gewone groente daarvoor eigenlijk onbekend

broccoli 1

Broccoli is nauw verwant aan bloemkool. Het zelf telen van broccoli levert vergelijkbare problemen als bij de teelt van bloemkool op, want er zijn echt veel dieren als rupsen, slakken en vogels, die echt dol op broccoli zijn. Een net over de planten blijft minimaal noodzakelijk. Hoewel broccoli en bloemkool in een seizoen gezaaid en geoogst kan worden, levert de teelt over de winter heen vaak de beste resultaten.

Maar het is niet echt nodig om bloemkool en broccoli zelf te telen, want zelfs biologisch worden er genoeg ervan verbouwd en tegen betaalbare prijzen verkocht.

Bij de Romeinen wordt broccoli als groente al vermeld. Maar ze werden als bosje gekookt en als we de oude beschrijvingen goed lezen waren het iets verdikte koolstelen met een bloembeginsel eraan

Broccoli is wel al in de Nederlanden in de Gouden eeuw al geïmporteerd uit Italië aangeboden maar pas vanaf rond 1900 werd broccoli commercieel geteeld. En uit die tijd stammen ook de oudste nu bekende rassen. Naast de bekende groene broccoli, bestaan er ook paarse, rode en zelfs witte ( zeg maar crèmekleurige) broccoli. broccoli in meerdere kleurenHier is het gewas als de nu bekende groene stronkjes pas na de tweede wereld oorlog aangeboden en vervolgens op steeds grotere schaal in kassen geteeld. Het voordeel is dat broccoli vaak ook door kinderen erg lekker wordt gevonden en vrij gezond is om te eten. Daarnaast is de bereiding erg simpel. Meestal niet meer dan een korte tijd met een bodempje water met wat zout koken.

1975

wannee

In het kookboek uit rond 1975 van Wannée van de Amsterdamse Huishoudschoolkook wordt vermeld dat Broccoli een aan bloemkool verwante groente is. Dat dit hier geïmporteerd wordt en soms ook als diepvries wordt verkocht. Wannée raadt aan Broccoli met een bodempje water en wat zout 10 tot 15 minuten te koken.

Men kan ze dan met  peper , zout en boter  serveren, maar ook met oregano en citroensap, of met een witte deksaus of zelfs met of zonder saus met geraspte kaas.

Speciaal wordt aanbevolen broccoli met champignonsaus en oude geraspte kaas uit de oven te eten.

( toen was broccoli nog duidelijk geen gangbare groente in ons land).

ANDERE VARIATIES

Zelf vinden we broccolipuree (met wat room en knoflook) naast BROCCOLISOEP van de simpele bereidingen wel de lekkerste vorm van broccoli.

Trouwens Gekookte broccoli met ansjovisfilets smaken erg lekker, maar echt bijzonder is de combinatie van kort gekookte broccoli met een sausje van een halve theelepel mosterd, ½ theelepel vers geraspte mierikswortel, wat zout en een paar druppels appelazijn of citroensap geroerd door een  bekertje zure room.

ROMIGE BLOEMKOOLSOEP MET BROCCOLI

  • ½ kleine bloemkool

bloemkool1

  • 2 kleine (zij-)stronkjes broccoli
  • ½ liter groente bouillon
  • ¼ liter water of witte wijn
  • Bekertje room
  • Peper, zout en geraspte nootmuskaat
  • Handje kervelkervel

Maak de bloemkool en broccoli schoen. Snij de stronk van de bloemkool en de stelen van de broccoli ook schoon ( dus alle schil eraf en de onderkant eraf).

Snij de stronk van de bloemkool en de stelen van de broccoli in kleine blokjes. Kook deze met het water of de wijn en de bouillon en stoom tegelijkertijd de bloemkoolroosjes gaar. Stoom ook  de stronkjes broccoli in kleine stukjes gaar.

Pureer het kookwater met de bloemkool-stelen & -roosjes en voeg er wat room bij. Even doorwarmen , maar niet meer laten koken. Op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.bloemkoolsoep met broccoli

Verdeel de broccoli roosjes over de soep borden of kommetjes giet er de romige bloemkoolsoep over en garneer met fijngeknipte kervel.

  • Zelf vind ik wat pijpui, knoflook en/of daslook erg lekker door deze soep en voeg ik wat sambal erbij.

HEERLIJKE GROENTE : NEDERLANDS DIS

OOK LEKKER

broccolisoep met daslook en piment

Brocollisoep met daslook & spaanse peper

One response to “BROCCOLI in de soep, tegenwoordig een gewone groente daarvoor eigenlijk onbekend”

  1. Okkie van den Broeck schreef:

    Wat een ontzettend leuke manier om “oude” gerechten en gebruiken weer uit het stof te halen! Complimenten.

    Ik (Okkie, 65 jr.) woon 6 mnd. In Antwerpen en 6 maanden in Piemonte IT. Ben NL van geboorte.. Ben gek op koken en probeer alles uit, zowel in de Nederlandse, Belgische en Italiaanse keuken. bezit ook vele oude kookboeken naast de nieuwe uitgaven

    Broccolipuree voor 12p. :
    6 stronken broccoli in stukjes
    3 parmezaankorsten
    6 eetl. sojasaus
    1,5 ltr water
    3 bouillonblokjes (zelfgemaakte bouillon ook prima)
    6 eetl. limoensap
    zout/peper

    Alles minstens 20 min. laten trekken. Daarna pureren en op smaak brengen met peper en zout.
    Afwerken met parmezaansnippers en geroosterde pijnboompitten.

    Ik dien het op als bijgerecht bij kip of kalfsvlees.
    Smaakt verrukkelijk!

    Gr.

Leave a Reply to Okkie van den Broeck Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>