In de keuken van onze voorouders werd veel meer graan gegeten dan we tegenwoordig doen. Natuurlijk at men toen nog niet zoveel rijst en spaghetti of macaroni, laat staan andere pastasoorten. Want die kende men eigenlijk nog bijna helemaal niet.
Havermoutsoep past in deze traditie en heeft door het gebruik van havermout als bindmiddel heel eigen smaak heeft.
HAVERMOUTSOEP
- 1 liter kippenbouillon ( zelfgemaakte)
- 100 gram gekookt kippenvlees (van de bouillon)
- ½ ui fijngesneden
- Iets boter
- Foelie
- Peper, zout
- Nootmuskaat
- 40 gram havermout
- 1 eetlepel maïzena of aardappelmeel
- Scheutje room of koffiemelk
- Peterselie of selderieblad fijngehakt
Smelt de boter aan in een soeppan, voeg de ui fijngehakt toe en smoor dit met wat foelie en peper aan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de havermout toe en laat de soep zeker 10 minuten doorsudderen.
Meng de maïzena met de room en giet dit al roerend bij de soep. Even doorkoken totdat de soep mooi gebonden en gaar is. Naar behoefte kan men se soep nu door een zeef wrijven of er een staafmixer opzetten. Voeg dan het kippenvlees in kleien stukjes en wat nootmuskaat toe. Op smak met peper en/of zout. Net voor het serveren de fijngehakte peterselie of selderie erover.
Lekker met vers brood.
- Voor een vegetarische variant gebruikt men uiteraard groente bouillon. En gebruikt men uiteraard geen kippenvlees. Als vulling kan men 100 gram knolselderij met de ui of bloemkool- en/of broccolisteeltjes in smalle reepjes gesneden met wat knoflook en boter aangesmoord en de soep iets langer laten doorkoken.
Voor kippenbouillon kijk op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/
Voor lekkere en simpele groente bouillon: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
EINDELOOS VELE TRADITIONELE SOEPEN OP NEDERLANDS DIS