
Knolselderij is een variatie van de selderie-plant die een stevige knol vormt. Traditioneel in vele oude Nederlandse gerechten gebruikt. De knol groeit voor het grote deel onder de grond. De knol is licht geelbruin van kleur en moet voor gebruik worden geschild. Het groen aan de knol kan als selderijblad bijvoorbeeld in een soep worden gebruikt.
Knolselderij is in een koele plek zoals in een kelder zeker 3 weken te bewaren.
Knolselderij is rauw geraspt in salades te gebruiken. Kan verder gestoofd, gekookt, gepureerd, gebakken en gefrituurd en in groente-stoofgerechten en soepen gebruikt worden.
Bij gewone teelt is knolselderij in Nederland vanaf september tot begin mei verkrijgbaar. Maar door import is de groente het hele jaar vers te koop. Maar door zijn smaak en structuur is het traditioneel een echte najaars- en winter-groente.
KNOLSELDERIJSOEP
Nodig:
- 1 knolselderij
- 1 glas melk
- 1 liter groentebouillon ( zelfgemaakt)
- handje fijngemaakte bieslook
- wat takjes dragon ( fijn geknipt)
- peper en zout
- 1 eetlepel grove mosterd
Maak de knolselderij schoon. Snij het in plakken en die vervolgens in blokjes.
Kook het in wat water met weinig zout gaar ( 8 tot 15 minuten). Voeg een glas kokende bouillon toe en pureer de knolselderij ( met een staafmixer of gewoon met een stamppot-stamper).
Voeg dan de melk, de rest van de bouillon en de dragon toe. Even tot aan de kook brengen, maar niet meer laten doorkoken. Op smaak met peper en zout. Op het laatste net voor het serveren de mosterd en de fijn geknipte bieslook erbij.
Een lepel zure room erin smaakt goed evenals wat geroosterde gehakte hazelnoten erover gestrooid.
Maak je groente bouillon zelf van resten groente:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
ALLE GROENTES : NEDERLANDS DIS