HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KONINGINNESOEP

Koninginnesoep

Na zoveel generaties Koninginnen denken we bij Koninginnesoep aan een typisch Nederlandse soep. Alleen heeft deze soep niets met onze koninginnen te maken.

Kenmerkend Nederlands  is de Nederlandse Koninginnesoep nu wel geworden. De oorsprong ligt niet hier maar aan het Franse Koninklijke hof. Koninginnensoep is een soep die oorspronkelijk in de zeventiende eeuw in Frankrijk  aan het hof werd gemaakt.

POTAGE A LA REINE

In het oorspronkelijke recept werd Koninginnesoep gemaakt van paddenstoelenbouillon en gevogeltebouillon samen, die werd gemengd met amandelbouillon. Door deze amandelbouillon kreeg de soep haar roomwitte kleur. Deze soep had als naam Potage à la Reine, wat vertaald kan worden als “Soep zoals de Koningin het wenst”. Opvallend was het gebruik van hanekam ( echte van hanen, niet de paddestoelen) als ingrediënt.

le cuisinier francois

Het recept komt uit de eerste editie uit 1651 van Le cuisinier françois van François Pierre, Sieur de La Varenne

Koninginnesoep.
Neem amandelen, stamp ze fijn en kook ze met goede bouillon, een kruidenboeket, een stuk van het binnenste van een citroen en wat broodkruim. Breng vervolgens op smaak. Let goed op dat [de amandelen]  niet verbranden, roer ze vaak, zeef ze dan. Neem vervolgens uw brood en laat het sudderen met de beste bouillon die men aldus maakt: Neem, nadat U enkele geroosterde patrijzen of kapoenen hebt ontbeend, de botten en verbrijzel die in een vijzel. Neem goede bouillon, kook alle botten met wat champignons, en zeef het geheel. Sudder uw brood in deze bouillon, en besprenkel dit [brood] terwijl het suddert met voornoemde amandelbouillon en vleesnat. Doe er dan wat fijn gehakt vlees van
 patrijs of kapoen in, altijd zodanig dat het suddert. Doe er amandelbouillon bij totdat het vol is. Neem vervolgens een vuurschep, maak die roodgloeiend en haal die erover. Garneer met hanekammen, pistachenootjes, granaatappelpitjes en vleesnat, dien dan op.koninginnesoep 1

 

De soep in de Nederlandse traditie bestaat tegenwoordig meestal uit kippenbouillon met als binding een roux, die gelijk zijn romige karakter bepaald.

In het “Margriet kookboek” van vlak na de tweede wereldoorlog staat het volgende korte recept:.

Koninginnesoep of Crème à la Reine:

Maak van de boter met de bloem en kippenbouillon een gebonden soep ( als gebonden aspergesoep), Maak de soep af met eierdooier, melk of room en desverkiezend met wijn.

Het lijstje voor ingrediënten is net zo kort: 1 ¼ liter gezeefde kippenbouillon, 45 gram boter, 40 gram bloem, 1 eierdooier, 4 eetlepels room of melk ( witte , niet zoete wijn).

In moderne recepten worden vaak blokjes wortels, ui, bleekselderij en zelfs doperwten toegevoegd. Dat geeft de soep kleur, vindt men blijkbaar.

*  Kippenbouillon :

https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/

heldere kippenbouillon

heldere kippenbouillon

*  Gebonden Aspergesoep:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/klassieke-gekookte-asperges-aspergesoep/

asperge in pan

 

ALLE SOEPEN  VAN VROEGER EN NU : NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

oranje wimpel

 

One response to “KONINGINNESOEP”

  1. Maurice Minor schreef:

    Lekkere soepen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>