
Mosterdsoep staat vaak op de kaart bij Nederlandse restaurants. Deze soep wordt dan vaak aanbevolen of geprezen als plaatselijke specialiteit. Meestal is de gebruikte mosterd dan de plaatselijke specialiteit ( of deze mosterd nog plaatselijk wordt gemaakt, blijft daarbij een vraag).
Dat maakt de soep meestal trouwens niet minder lekker. Door de soep worden in de diverse variaties zowel blokjes als plakjes spek,plakjes, gekookte ham , luchtgedroogde of gerookte ham of stukjes kip ( al dan niet gerookt) gebruikt. Zelfs mensen die gewoonlijk geen fan van mosterd zijn, vinden mosterdsoep vaak wel erg lekker.
Twee variaties uit het oosten:
Mosterdsoep uit OVERIJSSEL
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- wat boter
- 200 ml kook- of slag-room
- 3/4 liter groentebouillon
- 250 gram spekblokjes
- 1 prei ( fijne ringetjes)
- 3 eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel maïzena
- wat melk
- zout en peper uit de molen
Pel en snij de ui zeer fijn. Pel en snijd ook de knoflook fijn. Verhit de boter in uw soeppan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten aan. Fruit eerst de ui licht bruin en voeg dan pas de knoflook toe, want knoflook kleurt veel sneller.
Voeg de bouillon de room toe ( men kan bouillonpoeder of zo gebruiken , maar zelfgemaakte groentebouillon is lekkerder). Zachtjes roerend laten doorkoken.
Bak de spekblokjes apart knapperig uit.
Roer de mosterd en de prei door de soep en sudder het nog zeker 5 minuten zachtjes door.
Meng maïzena met de koude melk en bind hiermee de soep. Voeg hiervoor eerst wat warme soep bij het mengsel. Roer dat goed door en voeg dat roerend bij de soep. Nog even laten doorsudderen, totdat de maïzena gaar is geworden. Van het vuur af naar smaak zout en peper (zwarte, vers uit de molen) toevoegen.
Serveren met vers brood.
GELDERSE MOSTERDSOEP
- 1 liter bouillon
- 1 prei ( in fijne reepjes gesneden)
- 200 gram katenspek
- olie
- wat boter en bloem
- 150 gram crème fraiche
- 100 gram verse kruidenkaas
- 3 eetlepels Doesburgse mosterd
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- peper en zout uit de molen
Bak de plakjes katenspek in reepjes in weinig olie aan. Vis de reepjes uit het vet als ze knapperig zijn. Bak in het spekvet de prei-reepjes zachtjes aan. 3 minuten laten aanstoven. Haal ook de prei uit het vet. Voeg een klontje boter bij het vet en net zoveel bloem. Laten bakken tot het bruist. Voeg dan al roerend de bouillon toe. Door laten koken totdat alles mooi gebonden is. Blijven roeren is noodzaak hierbij, als je geen klontjes in je soep wilt. Voeg dan de prei, de crème fraîche, de kruidenkaas en de mosterd toe. Nog 5 minuten laten door stoven ( niet meer aan de kook laten komen).Op smaak met peper en zout.
Soep uit serveren en over-strooien met reepjes katenspek en gehakte peterselie.
Er zijn natuurlijk meer traditionele mosterd soepen:
Natuurlijk bestaat er een Limburgse variatie, alleen moet je wel moeite doen om aan echt in Limburg gemaakte mosterd te komen –
https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-mosterdsoep-met-grotchampignons/
en natuurlijk Limburgse mosterd uit Maastricht:
En dan uit de Zaanstreek:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/zaanse-mosterdsoep/
En natuurlijk maken we het liefst voor onze soepen eerst zelf de bouillon:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
ALLE SOEPEN VAN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS