HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PAPRIKA-SOEP

PAPRIKA

puntpaprika

Paprika wordt in Nederland al lang geteeld en gegeten. Maar super populair was de groente tot net na de tweede wereldoorlog nooit. Daar is duidelijk verandering in gekomen. Nu is paprika ook een gemakkelijk product met zeer vele toepassingen.

Na tomaat op dit moment het belangrijkste product van de industriële kas-teelt in Nederland. Zo worden bijna gelijkvormige vierkante paprika’s geteeld in de stoplichtkleuren  rood , geel en groen. Een selectie die niet voor niets “California Wonder “ heet.  Een typisch massaproduct.

Deze paprika’s zijn vruchten van bepaalde gekweekte vormen van Capsicum annuum. Er bestaan veel vormen en variaties, ook de cayennepeper of Spaanse peper hoort tot dezelfde plantensoort.

De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar is in Europa bekend geworden via Hongarije.. Door de Turkse overheersing kwamen paprika’s in Hongarije, waar ook weer andere rassen werden opgekweekt. Ook de naam paprika is afkomstig uit het Hongaars.

Paprika’s bestaan in alle vormen en kleuren van wit tot bijna zwart. En van zacht zoet tot uiterst scherp.

Ze hebben van nature zon en warmte nodig om te groeien, dus vroeger waren er alleen maar in de nazomer tot de herfst paprika’s in Nederland. Door import van elders en de teelt in verwarmde kassen is paprika nu het hele jaar beschikbaar.

stoplicht paprika's

stoplicht paprika’s

Je kunt paprika rauw eten of bakken, grillen, stoven en koken. Voor vele recepten haalt men de schil van de paprika. Dat kan je natuurlijk met een dunschiller doen, maar als je ook meer smaak wilt bijvoorbeeld voor een soep kan je de paprika’s in 12 tot 15 minuten zo boven een vlam of een barbecue zwart roosteren. Stop de paprika dan nog heet in een plastic zak, sluit die af en laat de paprika rustig afkoelen. Als de paprika afgekoeld is, kan je het zwarte velletje er zo afhalen. Trouwens de pitten en het steeltje moet je er altijd uit en af- halen, want dat is bitter

PAPRIKASOEP

NODIG:.

  • 4 sjalotten of 2 rode uien, fijngesneden
  • 5 gele of oranje paprika’s, geroosterd en ontveld en dan in blokjes gesneden
  • wat olijfolie
  • teentje knoflook of wat daslook
  • ¼ kilo tomaten
  • Wat verse tijm
  • 1 blaadje laurier
  • ½ liter groentebouillon
  • Zout en peper
  • wat crème fraîche of zure room, losgeklopt
  • wat fijngesneden kruiden als basilicum. selderie of peterselie

 

Rooster de paprika’s 25 minuten in de oven op 180 C of rooster ze boven een gasvlam aan een vork.

Zijn ze helemaal zwart gebrand stop je ze heet in een plastic zak en laat alles afkoelen. Het verwijderen van de velletjes is dan kinderwerk. Daarna de paprika van hun zaad ontdoen en ze  in kleine stukjes snijden. Als de paprika’s liggen af te koelen, heb je tijd om de ui, tomaat, knoflook fijn te snijden. Bak de uien aan in de olie voeg dan de tomaten toe en laat alles mooi doorstoven. Voeg dan de knoflook en de rest van de ingrediënten  behalve de zure room en kruiden toe. Als laatste voegt men de stukjes paprika erbij. Kook de soep zachtjes maximaal 10 minuten. Pureer de soep door een draaizeef of gebruik een staafmixer. Maak de soep op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker of tabasco.  Serveren met zure room  en wat fijngehakte kruiden.paprikasoep

Bij de soep smaakt versgebakken brood heerlijk en kaas-kletskoppen als U in een ijverige bui bent.

Meng voor de kletskoppen 150 gram oude geraspte kaas met wat los gerispte blaadjes tijm.

Verdeel  dit over een met bakpapier beklede bakplaat en houdt wat afstand tussen de hoopjes. Bak de kletskoppen in maximaal 10 minuten bij 180 ®C.  Op het bakpapier even laten afkoelen en met een paletmes wel nog warm er af scheppen.

kaas kletskoppen

kaas kletskoppen

 

ALLE GROENTES : NEDERLAND DIS

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>