
Vroeger werd vaker dan tegenwoordig vis gepocheerd. Dan bleef er vaak heerlijk pocheervocht over.
Samen met nog wat resten van de vis was dat een aardige basis om de volgende dag vissoep te maken. Maar ook met wat vis of een vis-staart en -kop die overblijft als men vis gefileerd heeft kan men heerlijke visbouillon maken om daar verder een mooie vissoep van te maken.
Recept voor visbouillon of court bouillon zoals dat vaak wordt genoemd: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/
Natuurlijk kan men gelijk al de visgraat en zo toevoegen om een smaakvolle visbouillon te krijgen. Uiteraard altijd na de bereiding de bouillon goed zeven ( want een graat in de soep is best vervelend).
PIKANTE VISSOEP
- 1 ui
- 35 gram boter
- 35 gram bloem
- ½ theelepel Hollandse kerriepoeder
- Stukje Spaanse peper of ½ theelepel sambal
- 1 liter visbouillon van visgraten of van een klein visje
- Half glas koffieroom
- Wat gehakte peterselie
- Desgewenst wat resten visvlees en gekookte gepelde garnalen, mosselen
Het ui fijn snipperen. Aanbakken in de boter met de kerriepoeder en de Spaanse peper in ringetjes of het schepje sambal. Is de ui gaar en gekleurd de bloem er bij. Goed doorroeren en even doorwarmen. De koude visbouillon er langzaam bijvoegen en het geheel op een laag vuur al roerend mooi binden en de bloem gaar koken ( ongeveer 10 minuten). Proeven en eventueel op smaak maken met peper, zout, citroensap, worcestersaus en suiker. Dan de room toevoegen en de eventuele vulling. Langzaam de soep nog eens net tot de kook brengen en dan serveren met wat peterselie.
Smaakt heerlijk met vers witbrood en boter.
- Recept om zelf lekkere kerriepoeder te maken: https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/kerry-of-kari-of-kerrie-kruidenmengsels-een-oude-traditie/
SOEP VOOR ELKE DAG : NEDERLANDS DIS