Rode bietensoep hoort voor Nederlands Dis ook zeker bij de herfst. Op zoek naar een oud Nederlands recept van Rode Bietensoep is het resultaat zwaar tegenvallend. Eigenlijk is het enige “oude”recept dat ik gevonden heb een soep met pastinaak en rode biet samen. In vrijwel alle kookboeken van rond de tweede wereldoorlog en daarna komt bietensoep niet voor. Pas tegen het eind van de 20e eeuw wordt ineens bietensoep geserveerd , maar dan altijd als variatie op de Pools-Russiche borscht. Uiteraard vinden we wel in oudere Joodse kookboeken recepten voor bietensoep, maar dat is vrij logisch gezien de gemeenschappelijk Oost Europese oorsprong. Nu bestaan er vele recepten voor borscht met of zonder runderbouillon, met of zonder andere groentes. Een ding houden ze gemeen en dat zijn rode bietjes en dat ze met zure room erin worden geserveerd. Ook dille als kruid & peper als specerij is ook gebruikelijk.
Rode Bietensoep
- Bosje rode biet met blad ( ongeveer ¾ kilo)
- 1 ui fijngehakt
- Bijna 1 liter bouillon ( rund of groente-)
- Peper en zout
- 3 eetlepels (appel-)azijn of citroensap
- 2 eetlepels bruine suiker ( ongeveer en naar eigen smaak)
- Zure room en bosje bieslook & dille ( grof gehakt)
De bladeren van de rode biet snijden. En zowel de bieten als de bladeren ( alleen als ze nog jong en knapperig zijn) goed wassen. De ui fijngehakt met de bieten in een pan met de bouillon doen.
Aan de kook brengen en de rode biet zeker een half uur laten koken. De inhoud van deze pan door een zeef passeren. Het vocht opvangen en terug in de pan doen. De rode bieten uit de zeef vissen en de uien terug in de bouillon doen. Ook het fijngesneden bietengroen in de bouillon doen. Pan weer op het vuur zetten. De bieten pellen ( moeten nu eigenlijk zo uit hun rokken springen) en de rode biet in dunne reepjes snijden of door een roerzeef tot een puree draaien.
De rode biet terug bij de bouillon doen en alles zeker 5 minuten verder verwarmen. Blijf wel roeren en voeg naar smaak peper, zout, suiker en azijn of citroensap erbij. Als de soep te dik is er wat bouillon of water bijvoegen.
Men kan de soep gelijk warm serveren met wat zure room en bieslook en dille erover gestrooid.
Maar de soep werd ook koud gegeten. Wel de soep nakruiden als deze afgekoeld is en eventueel met extra koude bouillon verdund worden. Ook dan smaakt zure room en de kruiden er lekker bij.
Vers gebakken brood of kleine pannenkoekjes gevuld met zuurkool & gebakken champignons smaken er heerlijk bij.
- Als andere groente worden in ieder geval aardappels, wortelen, kool, pastinaken, selderij, koolraap, raapjes en koolrabi genoemd. Ook witte bonen in plaats van aardappels worden gebruikt om de soep te vullen.
- Naast zure room worden ook fetablokjes of andere kaasblokjes door de soep geroerd.
- Wordt de bietensoep van runder- of kippen-bouilon gemaakt worden meestal wat fijngesneden vlees door de soep gemengd.
Groentebouillon: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
Kippenbouillon: https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/
Runderbouillon: https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/basis-runderbouillon/