
Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke traditionele Nederlandse soep, gemaakt van spliterwten. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat vooral in de herfst en winter wordt gegeten heeft een eigen samenstelling en is meer gebonden. Ook de Jiddische keuken kent zijn erwtensoep.
Kosjere Snert
Voor een stevige pan vol ( maak het wel een dag eerder)
- ½ kilo spliterwten
- 1/3 kilo runder-poulet
- 2 mergpijpjes
- stuk kalfs-bot
- 2 runder-rookworsten
- per persoon 75 gram kalfs-ham
- 2 liter water
- 3 laurierblaadjes
- 3 uien, en schijven gesneden
- 2 preien in ringen ( en goed gewassen)
- 2 grote bonken vastkokende aardappel ( in blokjes en geschild)
- 2 winterwortel in dunnen schijfjes
- 200 gram knolselderij ( geschild en in blokjes)
- peper en zout ( eventueel een runderbouillonblokje)
- handvol selderijblad ( fijngehakt)
- pot grove mosterd
Breng de gewassen spliterwten met het runder-poulet, de botten en mergpijpjes aan de kook. Schuim de pan na minimaal 15 minuten af. Voeg dan de intussen fijngesneden groente en aardappel toe samen met de laurierblaadjes. Laat het zeker 4 uur op een zeer laag vuur afgedekt sudderen. Wel van tijd tot tijd met een stevige houten lepel roeren.
Vis dan de botten en mergpijpjes eruit ( maar gooi de inhoud van de mergpijpjes zeker niet weg, want die smaakt los geklopt met verse peper en wat fijne zeezout overheerlijk op een verse boterham – juist op een geroosterde witte snede brood!).
Laat de soep een nacht afgekoeld in de koelkast staan.
Verwarm dan de soep langzaam, en verwarm te gelijkertijd de runder-rookworsten erin. En nu ook het fijngesneden of gehakte selderijblad toevoegen. Vis de worsten als ze warm zijn uit de soep. Snij ze in plakjes. Proef in tussen de soep, maar hem op smaak met peper en zout ( en eventueel nog wat runderbouillon of iets dergelijks). Snij de kalfs-ham in reepjes en serveer de soep met royaal worst in een diep bord. Strooi er de raapjes kalfs-ham over en versier dit met wat kleine schepjes grove mosterd. Een stevige voedzame maaltijd.
( Zelfs op de sjabbat misstaat deze soep niet en voldoet aan alle regels)
EN NU DE SNERT:
Traditionele erwtensoep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid. En daarna voordat men deze eet, nog een dag blijft staan. Alleen dan moet het als het nog warm niet geheel worden afgedekt. Doe je dat wel, dan wordt de soep snel zuur. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt.
Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei. Dus geen aardappels, geen wortels en geen ui. Soms worden er aardappels aan toegevoegd om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten.
De soep wordt traditioneel gegeten met plakken roggebrood, met boter en kaas of ontbijtspek, maar ook vaak katenspek.
ERWTENSOEP
Recept vrij naar het “ Margriet Kookboek” ( begin jaren zestig van vorige eeuw):
- 250 gram vers buikspek
- 2 selderijknollen
- Bosje peterselie
- Bosje selderij
- 1 prei
- Peper en zout
- (bouillonblokjes / eventueel)
Zout het spek grondig en laat een nacht staan, snij de spek vervolgens in blokjes.
Zet de gewassen erwten in de week in ruim lauw water, laat ook een nacht weken.
Zet de erwten en het spek de volgende dag op in licht gezouten water (totaal 2 ½ liter). Laat het minstens 1 1/2 uur zachtjes koken. Achter op een fornuis ging dat voortreffelijk, maar op een petroleumstel ging ook goed.
Maak de knolselderij en de prei (prei altijd goed wassen, er zit altijd zand vooral waar het groen wit wordt) schoon en snij in kleine stukjes. Voeg de groenten bij de erwten met spek en breng alles weer aan de kook en laat nog een half uur zachtjes koken.
Voeg naar behoefte peper en zout of bouillonblokjes toe. Snij peterselie en selderij fijn: Voeg toe.
* In plaats van bouillonblokjes en water kan men ook zelfgemaakte bouillon gebruiken.
* 15 minuten mee gewarmde rookworst smaakt er heerlijk in.
Hele andere erwtensoep maken ze op de wadden eilanden: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/winterkost-eilandse-erwtensoep/
Andere stevige kost: bruine bonensoep – https://www.nederlands-dis.nl/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/
ALLE LEKKERE SOEPEN : NEDERLANDS DIS