HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TAMME TUKKELS gepoft en als soep UIT DE NATUUR OF JE TUIN

tamme-kastanje-1

De TAMME KASTANJE is een boom oorspronkelijk groeiend rond de Middellandse zee. De Kelten hebben al voor de komst van de Romeinen deze boom naar het Midden en Noorden van Europa gebracht, want in de IJzertijd groeiden er al tamme kastanjes in bijvoorbeeld de warmere dalen van de Rijn.

Vervolgens hebben de Romeinen deze boom, die goed voedsel leverde voor de vele soldaten nog meer in onze streken aangepland. Ook later zijn bewust in kloostertuinen tamme kastanjes gepland. Tamme kastanjes kunnen enorm groot worden en grote hoeveelheden eetbare vruchten opleveren. In periodes van armoede en honger in Frankrijk werd meel gemalen van geroosterde kastanjes standaard voor brood gebruikt. De Kabouterboom bij Beek-Ubbergen is een van de grootste kastanjebomen in ons land. En ondanks herhaald vandalisme ( er werd zelfs vuurtjes in de boom gestookt) groeit en bloeit deze boom nog steeds.

kabouterboom in beek-ubbergen bij nijmegen

kabouterboom in beek-ubbergen bij nijmegen

Tamme kastanje zijn zo te herkennen. Ze hebben lange lancetvormige bladen die rijkelijk grof gezaagd zijn. De parelsnoeren met katjes zijn ook erg typerend. De vruchten zitten in ruwe bolsters meestal per drie.

tamme kastanjes's in dop

Deze bolsters zijn met vele ruwe groene stekels bezet. Als de kastanjes rijp zijn barsten deze bolsters vanzelf open en vallen dan met bolster en al op de grond. Naast de mens zijn veel dieren dol op tamme kastanjes zoals eekhoorns, wilde zwijnen, kraaien, eksters en muizen.

tamme kastanje blad en bloem

tamme kastanje blad en bloem

De Tamme Kastanje is geen familie van de Paardenkastanje ( die voor de mens niet eetbare, zelfs giftige vruchten heeft. Maar die door geiten en zwijnen wel gegeten kunnen worden – stoffen uit de paardenkastanje worden ook vroeger al wel medische gebruikt)

Paardenkastanje in het Amsterdamse bos

Paardenkastanje in het Amsterdamse bos

GEBRUIK TAMME KASTANJES:

* Voor elk keukengebruik moeten nu eerst de buitenste laag van de tamme kastanjes af. Het snelste gaat het door met een scherp mes een kruis in & vooral door de bast te maken en de kastanjes een minuut of zes in water te koken. Giet ze af en haal de bast eraf.

* Om de kastanjes te poffen plaats je een speciale pan met gaten of gewoon een ijzeren koekenpan met openingen in het vuur, op de barbecue, op het gasfornuis, op een brandende kachel of wat dan ook. Blijf goed bewegen of roeren en rooster de kastanjes tot ze mooi bruin zijn. Prik ook nu de bast goed in of snij er met een zeer scherp mes een kruis is, anders  wordt iedereen beschoten door knallende kastanjes ( en die zijn erg heet). In Frankrijk zijn  deze speciale koekenpannen met gaten om kastanjes te poffen in ieder geval te koop.pan om kastanjes te poffen

Traditioneel werd van kastanjes soep gemaakt:

KASTANJESOEPNeddis Tamme kastanje

  • 450 gram kastanjes
  • Ruim een halve liter melk
  • Veel peper ( mag ook zwarte peper en wat Spaanse peper zijn)
  • Wat nootmuskaat
  • 1 ui
  • 1 ½ liter bouillon
  • Wat foelie
  • 2 eetlepels olie

Kook de kastanjes, verwijder de schilletjes en draai alles door een draaizeef ( of gebruik een keukenmachine).  Bak de fijngesneden ui aan met wat olie tot de ui gekleurd is. Voeg kastanjepuree en bouillon toe. Kook dit alles op een laag vuur totdat de soep erg begint te binden. Voeg dan de helft van de melk toe. Even koken totdat alles opgenomen is. Dan na 5 minuten de rest van de melk erbij. Voeg dan alle kruiden en zout toe. En laat alles zachtjes nog zeker een half uur trekken. Zure room of yoghurt smaakt er lekker in en vers gebakken wit brood ook.kastanjesoep

  • Pas op : het is een erg voedzame soep. De aangegeven hoeveelheid is voor 4 personen, die stevig honger hebben na bijvoorbeeld een hele dag in de tuin te hebben gewerkt of brandhout hebben gezaagd. Anders kan je beter de helft koken of je moet het als ouderwets voorgerecht voor een maaltijd van 12 personen serveren.
margriet kookboekIn de oude Margrietkookboeken van vlak na de tweede wereldoorlog staat ook een recept voor kastanjesoep. Alleen dan worden er veel minder kastanjes gebruikt.

Dit is wat er in zit:

2 dozijn kastanjes, 30 gram gerookte ham in kleine stukjes, 1 aardappel, 1 winterwortel, 1 liter bouillon, laurierblad en peper en zout.

Bereidingswijze is vergelijkbaar met de eerder beschreven kastanjesoep, alleen worden de aardappel, wortel en kastanjes samen gekookt en gepureerd. Het werd met geroosterd brood geserveerd.

ALLE PRODUCTEN ZO UIT DE NATUUR OP UW TAFEL :  NEDERLANDS DIS

HERFST

HERFST

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>