
Tuinmelde is een plant uit de Ganzevoetfamilie. In deze familie treft men heel verschillende planten aan. Planten die het erg goed doen in een droge, zeg maar woestijnachtige omgeving. Planten die het goed doen in een zoute omgeving en planten die juist erg goed gedijen ineen natte omgeving. Tuinmelde hoort bij deze familie. Het wordt ook wel “rode”spinazie genoemd.
Tuinmelde is een weinig bekende, zeer oude groente. Tuinmelde is gekweekt uit de overbekende, vaak als lastig onkruid bekend staande melde. De plant kan snel-opgroeien tot wel 1 meter hoog. Vooral gekweekt voor het blad, dat pijlvormig, licht gegolfd en zeer zacht is. Het was echt de zomerse vervanger voor spinazie. Het wordt net als spinazie bereid en ook in salades gebruikt.
Juist met hartige gerechten komt de smaak ervan goed tot zijn recht.
Tuinmelde kan op elke grondsoort geteeld worden, maar omdat het de neiging heeft snel door te schieten is het slimmer of steeds een kleine hoeveelheid te zaaien en steeds een week of twee later weer. Na 4 tot 5 weken kan men het blad al oogsten.
Er bestaan tuinmelde soorten met extra groot blad, daarnaast bestaat ook blonde of gele melde met een geelgroen blad. Ook bestaat tuinmelde met een donker rood-paars blad. Zaaien van half maart tot eind augustus. In het wild het blad vooral in mei, juni verzamelen.
Om zaad te oogsten laat men een aantal planten die in april gezaaid zijn doorschieten, dan kan men in augustus royaal het zaad verzamelen.
TUINMELDE
RECEPT uit 1933 van de zusters van de heilige Franciscus.
De melde wordt, nadat het van de stelen en bloemen ontdaan is, goed gewassen. Vervolgens in ruim water een uur weggezet, zodat de bitterstoffen er uit onttrokken worden.
Daarna schud men ze droog en snijdt ze heel fijn. Bereiding als spinazie .
Men kookt de melde in licht gezouten water 8 tot 10 minuten. Men druk het vocht uit de gekookte melde. 50 gram boter smelt men en klopt men met 2 ei-gelen schuimig ( niet laten koken). Men voegt er wat geraspte nootmuskaat door en mengt hier de melde goed door. Wat zout of een klein beetje sterke bouillon maakt het gerecht nog lekkerder.
Serveren bij ham, rollades en gebraden kalfsvlees.
Voor een recept van pasta met de rode tuinmelde-bladeren ( met dank aan Mergen Metz): http://www.mergenmetz.nl/recepten/groente/melde/pasta-met-rode-tuinmelde/
GROENTE VAN ALLE TIJDEN : NEDERLANDS DIS