HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ULTIEME LIEFDE: zelfgemaakte garnalensoep

ULTIEME LIEFDE

“Maar, dan moet jij en je lief wel van garnalen houden…., want zonder liefde, krijg je geen liefde”

GARNALENSOEP voor jou en je lief ( al wordt het tegenwoordig steeds meer een dure zaak……..)

Dus voor 2 personen:

noordzeegarnalen

  • ¼ kilo ongepelde grijze, dus Hollandse garnalen
  • Beetje olijfolie
  • 3 kleine worteltjes of ½ winterwortel
  • 1 dunne prei of een stengel bosui
  • ½ stengel selderij ( mag ook bleekselderij zijn)
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • ½ liter (bron)water
  • 1 klein glas droge witte wijn ( chardonny past altijd)
  • ½ of klein laurierblaadje
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 eetlepels zure room
  • Zeezout
  • Wat sambal of Spaanse peper
  • Wat gehakte dillegroen, maar ook daslook, bieslook, dragon en platte peterselie past
  • ( eventueel een klein glaasje anisette, pastis, sambucca)

Pel de garnalen. Leg de gepelde garnalen in een bakje. Dek het af en zet koel weg.

grijze garnalen, gepeld

Neem een sauspan met een dikke bodem. Bak de schalen van de garnalen aan met wat olijfolie. Maak in tussen de groente schoon en snijd dit in  heel kleine schijfjes, stukjes,  bak alles nog even aan. Voeg de boter bij de schalen en alle groente en laat alles even  aanbakken. Voeg dan de tomaten puree toe en laat alles op een laag vuren nog 10 minuten doorwarmen.

Dan de wijn, het water, de sambal of spaanse peper, laurier en tijm erbij. Tot de kook laten komen, dan laag draaien en 30 minuten onafgedekt laten schudderen.Bisque van Garnalen

Zeef de massa door een fijn zeef, druk de schalen goed uit. Zeef daarna de vloeistof eventueel nogmaals door een fijne keukendoek.

Voeg de zure room erbij  en laat alles op een zeer zacht vuur nog 15 minuten inkoken. Op smaak maken met eventueel wat zeezout en nog wat sambal. Men kan nu ook nog het kleine glaasje anijsdrank er door mengen.

bisque garnalen

Haal de pan van het vuur en verdeel de helft van de gepelde garnalen over twee soepborden.

garnalensoep 3

Giet er de garnalensoep over en strooi er wat fijne groen kruid naar uw wens over.

Vers geroosterd witbrood of een pistoletje smaakt er heerlijk bij. Vergeet ook niet de rest van de droge, witte wijn erbij te schenken.

Een bakje met grijze garnalen met wat groen blad en stukjes rijpe avocado,  met  wat zelfgemaakte ( truffel-) mayonaise maakt het etentje echt compleet.grijze garnalen met avocado

Het recept voor ten einde garnalenkroketten staat ook op Nederlands-dis:  https://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/garnalen-kroket-genieten-in-mariakerke/garnalenkroket

LIEFDE GAAT DOOR DE MAAG : NEDERLANDS DIS

garnalenvissen koksijde 2

garnalenvissen in de lage landen

VISSERSSCHEPEN VAN WELEER

VISSERSSCHEPEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>