HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU    MIDDEN  JUNI     “een feestelijke zomer met honig-producten”  1930-1938

honig 2 brief

De N.V. Verkoopkantoor van HONIG’S ARTIKELEN  uit Koog aan de Zaan verdeelde in de periode voor de Tweede Wereld oorlog een brief aan zijn klanten over de goede houdbaarheid van haar producten. Aanleiding hiervoor was een brochure dat in Nederland aan alle huishoudens was verspreid door de Vereeniging voor Nationale Veiligheid : “….Het is in Uw eigen belang en in dat van het land, dat elke Nederlandsche huisvrouw nu een uitgebreiden voorraad levensmiddelen aanlegt….” De brief werd in het Honig’s kookboek gevoegd, die in de jaren voor de Tweede Wereld oorlog in veelvoud in Nederland zijn weg naar de huisvrouw vond.Vermicelli oude verpakking Honig

Al met in introductie van Vermicelli voor in onze soep door Honig rond 1920 en wat later van macaroni heeft Honig grote invloed gehad op veranderingen in ons eetpatroon. Ook de komst van droge soep in pakjes heeft voor een ware revolutie gezorgd. Honig leverde Vermicelli-soep in droge vorm al in 1930 kenmerkte de volgende ingrijpende verandering. Al eerder rond 1900 had de komst van bouillontabletten al veel veranderd. De schaarste in de Eerste Wereldoorlog heeft op de introductie ( en het succes ervan) van al deze andere levensmiddelen grote invloed gehad. Kookboeken, geschenk-artikelen, leuke boekjes en nog veel acties werden gebruikt om de populariteit van deze levensmiddelen te bevorderen.honig 4 producten 20001

Het Eerste Honig’s Kookboek kwam na 1920 uit, waarschijnlijk in 1925. Maar dat is nog niet precies te zeggen. De Tweede druk ervan is in vele edities verschenen vanaf omstreeks 1935/1938 tot in de jaren vijftig  van de 20ste eeuw. Honig’s producten worden daarin in een zestigtal menu voor de verschillende seizoenen aanbevolen.

honig 1

UIT de AFDEELING 2 DE ZOMER combineren we menu no. 20 en 23

VOORGERECHT:   St.GERMAINSOEP

HOOFDGERECHT:  GESTOOFDE MACARONI MET GEHAKT, KOMKOMMERSLA

NAGERECHT:  FLENSJESTAART MET  AARDBEIEN

ST.GERMAINSOEP

Neddis verse doperwten

  • ¾ K.G. Groote doperwten
  • 250 Gr. Jonge doperwtjes
  • 1 L. water
  • 3 Honig’s Bouillonblokjes
  • 1 prei
  • Eenige takjes peterselie
  • Eenige takjes selderie
  • Eenige blaadjes sla
  • 40 Gr. ( 2 afgestreken eetlepels) boter
  • 15 Gr. ( 1 ½ afgestreken eetlepel) Honig’s Maizenahonig 5 zomer van honig0006

Smoor op een zeer zacht vuur de gewasschen en gesneden prei, selderie en slablaadjes in de boter ( ca. 5 min.), voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat hierin de gedopte doperwten gaar koken ( ca. ¾ uur).

st.germainsoep het koken van de doperwtenZeef  de groenten, bewaar het vocht en wrijf de groenten door een zeef, zoodat alleen de schilletjes achterblijven. Voeg aan deze erwtenpuree, steeds roerende, het kooknat toe. Breng de soep aan de kook, bind ze als dit noodig mocht zijn, bij met de aangemengde maizena en doe er vlak voor het opdienen de zeer fijn gehakte peterselie door en d.v.k. bv. 250 Gr. Jonge doperwtjes, die apart zijn gaar gekookt.St.Germainsoep

  • Als men verse tuinerwten dopt ( ¾ kilo) houdt men niet zoveel doperwten over.
  • Tegenwoordig kan men wat diepvries tuinerwten als basis voor deze soep gaar koken. Voor de garnering zou men of zeer fijne doperwten uit de diepvries kunnen gebruiken, maar lekkerder zijn wat verse doperwten die men zelf dopt en dan in wat lichte gezouten water in een minuut of tien gaar kookt ( voeg er naar smaak een stukje boter bij de doperwten bij het koken toe).
  • In plaats van 1 liter water met bouillonblokjes kan men zelfgemaakte groentebouillon voor deze soep kunnen gebruiken: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/

    bouillon van groente-afval

    bouillon van groente-afval

  • Wil men minder zout gebruiken , maak dan zoutarme groentebouillon: https://www.nederlands-dis.nl/basis/zoutarme-groente-bouillon-basistechnieken/
  • zoutarme bouillon
  • De soep kan men ook met een staafmixer pureren.
  • De soep wel met peper en zout op smaak maken.

GESTOOFDE MACARONI MET GEHAKT

  • 125 Gr. Honig’s Macaroni
  • 1 tablet Honig’s Tomatensoep
  • 3 ½ d.L. water
  • 150 Gr. Kalfsgehakt
  • 1 snede oud brood zonder korst
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Breek de macaroni in stukjes, wasch ze en kook ze gaar in ruim kokend water en zout ( ca. ½ uur); laat ze op een vergiet uitlekken. Zorg intusschen, dat het gehakt is aangemaakt. Vermeng het hiervoor met zout, peper, nootmuskaat en het brood, dat in een zeef is uitgedrukt, nadat het met water vochtig is gemaakt. Vorm van het gehakt kleine gehakt balletjes. Kook ze gaar in 3 ½ d.L. water ( ca. 10 min.).  Meng het fijngewreven tomatensoeptablet aan met wat warm water, giet het bij het vocht, waarin het gehakt heeft gekookt en laat het 5 min. Zachtjes doorkoken. Doe de warmgehouden  macaroni erbij, laat deze vóór het opdienen nog even meestoven.macaroni met gehaktballetjes en tomatensaus

  • In die tijd bestond er nog geen snelkokende pasta als nu, dus kook ongeveer 60 gr. Per persoon in ruim gezouten water net gaar. Maak intussen het gehakt ( mag ook mager rundvleesgehakt zijn) aan met zout en peper, wat geraspte nootmuskaat en wat paneermeel. ( men kan eventueel nog wat knoflook en een ei toevoegen en eventueel wat provinciaalse kruiden).
  • Men kan de tomaten saus ook maken door een klein blikje toamtenpuree met wat groentebouillon aan te mengen en op smaak te maken met war peper, zout, sambal en een klein schepje suiker. Strooi er op z’n laatst wat verse marjolein of basilicum of droge oregano over.
  • Opdienen met wat geraspte oude kaas of parmezaan.

KOMKOMMERSLA

komkommer

Gebruik 1 grote of 2 kleine komkommers. De komkommer schillen, in dunne plakjes snijden en kort voor het gebruik met de saus vermengen.

Voor de saus kan men gewone slasaus gebruiken of zelf  wat olie, azijn met peper  en zout en wat groene kruiden mengen.  Een fijngehakte uitje of sjalotje past prima erbij.

Of puur met wat zout en weinig citroensap.

Of met wat extra tomaat in plakjes of stukje paprika.

Maar ook plakjes komkommer met voorgekookte prinsessenboontjes en gare plakje aardappel smaakt erg lekker .

Recept voor komkommersla: https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/komkommersla/

komkommersla

 FLENSJESTAART MET  AARDBEIEN

  • ½ L. Melk
  • 150 Gr. Honig’s Zelfrijzend Bakmeel
  • 2 eieren
  • 50 Gr. ( 2 ½ afgestreken eetlepel) boter
  • 400 Gr. Aardbeien
  • 60 gr. ( 4 afgestreken eetlepels) suiker

Klop de eieren los, voeg hieraan 1 d.L. melk en ineens het zelfrijzend bakmeel toe. Roer er een glad beslag van en verdun dit roerende met de rest van de melk en iets zout. Bak er dunne flensjes van met behulp van de boter.

flensjes neddis 2016 Zorg intusschen dat de aardbeien gewasschen en schoongemaakt zijn.  Snijd ze door en zet ze eenigen tijd met de suiker weg. Leg tusschen elke twee of drie gebakken flensjes telkens eenige van de doorgesneden, gesuikerde  aardbeien.  Vorm zoodoende een “taartje”, dat laag om laag uit flensjes en aardbeien bestaat. Strooi op ‘t laatste gebakken flensjes wat gezeefde  poedersuiker.

Het “taartje”wordt in punten gesneden gepresenteerd.flensjestaart aardbeien

  • Uiteraard kan men met elk recept voor flensjes de pannenkoekjes voor dit taartje bakken.

Eigenlijk is het best bijzonder om te constateren dat een menu dat nu zeker meer dan 90 jaar geleden gepubliceerd is, nog steeds geschikt is om nu de maken. Terwijl de wereld waarin we leven in de tussentijd toch drastisch is veranderd.

BRON:  Honig’s Kookboek 2de druk, Uitgave van 1935 met toevoegde brief uit 1938 over de houdbaarheid van Honig’s producten. Samengesteld door de dames G.A. van Sonsbeek en G.D. Knipscheer, leeraressen aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam.

honig 6 jusblokjes

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

honig 5 zomer van honig0001

de zomer van honig rond 1935

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>