De oorspronkelijke Vlaamse Vereniging voor Ecologische Leef- en Teelt-wijze gaf in 1994 voor de eerste keer een groot kookboek met ecologische recepten uit. Diana Lauwers schreef dit boek maar ondersteund door een deskundige redactie en heel veel adviseurs. Naast dit boek gaf Velt toen ook Het Handboek ecologisch tuinieren, de moestuin uit en een baanbrekend werk over de ecologische siertuin. Ook in Nederland is Velt als vereniging actief in twintig afdelingen. In het voedingsboek staan meerdere menusuggesties verdeeld naar de seizoenen.
VOORGERECHT: WORTELSOEP MET LAVAS
HOOFDGERECHT: OVENSCHOTEL met NIEUWE AARDAPPELTJES, PITTIGE SALADE
NAGERECHT: FRUITSPIESJE MET KWARKSAUS
NU dus een verantwoord ecologisch zomermenu
WORTELSOEP MET LAVAS
Bij de zachte wat zoete smaak van jonge worteltjes past de veel uitgesprokenere smaak van lavas ( maggikruid).
- ½ kilo jonge worteltjes
- 1 of 2 uien
- Scheut room of koffieroom
- Ongeveer 10 lavasblaadjes ( maggiplant)
- ¾ liter groentebouillon
- Eventueel wat peper, zeezout en wat knoflook
Maak de groenten schoon en was alles onder stromend water. Snij de ui en wortelen in fijne plakjes en kook alles beetgaar in een bodempje water. Haal de blaadjes van de lavas van de steeltjes en voeg die na een minuut of acht koken bij de wortels en ui. Laat de soep nu helemaal gaar worden. Voeg de bouillon een scheutje room toe. Warm alles goed door en zet de staafmixer op de soep. Proef de soep en maak eventueel nog verder naar eigen inzicht op smaak.
- Om deze soep op smaak te maken zou ik naast peper en zeezout, wat worcestersaus, wat honing en heel weinig sambal of harissa gebruiken.
- Recept basis groente bouillon: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/
- In het receptenboek van Nederlands Dis staat ook nog een zoutarme versie voor groente bouillon.
- Wil je meer weten over lavas: https://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/verse-kruiden-lavas-of-maggiplant/
OVENSCHOTEL met NIEUWE AARDAPPELTJES
Met een mooie salade vormt deze aardappelschotel een complete menu-gang en zelfs zonde de wortelsoep en het nagerecht een verantwoordde maaltijd.
- 12 nieuwe aardappeltjes ( iets groter dan heel kleine kriel).
- Halve struik (bleek-)selderij
- 1 rode paprika
- 1 bakje grotchampignons
- Kleine bakje (zure) room
- 150 gram verse geitenkaas ( of afgesneden van een rol verse geitenkaas)
- Peper en zeezout ( uit de molen)
- 2 eetlepels olie ( olijf of raap-)
Boen de nieuwe aardappels ( bij voorkeur bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kriel-aardappels-met-een-zoutkorstje/ ) schoon, was ze en stoom ze . Maak de selderij schoon, snijd hem in reepjes en stoom die ook gaar. Snijd de paprika in reepjes. Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes. Verwarm de olie en roerbak de paprika en champignons. Kruid met peper, ( zee-) zout of kruidenzout. Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Doe alle ingrediënten in een ovenschotel , overgiet met de room, brokkel de geitenkaas erover. Bestrooi de kaas met versgemalen peper. Plaats de schaal gedurende ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Ook ander variaties met nieuwe aardappel en geiten kaas en groente zijn mogelijk, zoals met rode ui, wat spinazie, wat raapstelen.
PITTIGE SALADE
Meerdere variaties van snelklaar-salades zijn mogelijk: Geef er een sausje bij naar eigen keuze zoals een simpele vinaigrette zoals een bessenvinaigrette:
- 6 eetlepels neutrale olie
- 2 eetlepels wijn- of frambozenazijn
- 1 theelepel bessenjam
- ½ theelepel grove mosterd
Meng eerst de olie,azijn en mosterd en voeg dan al roerend de jam erbij.
SLA:
VELDSLA GROEN-WIT: Veldsla met grof geraspte koolrabi of knolselderij
RADIJSSALADE : Groene sla, plakjes radijs en komkommer
WIT-GROENE SALADE : Witlof en Chinese kook heel fijn geneden
Of
PITTIGE SALADE : Kropsla gemengd met waterkersblaadjes en tuinkers
FRUITSPIESJE MET KWARKSAUS
Vers fruit naar het seizoen: meloen, aardbei, banaan, appelpartjes, kiwi, frambozen
Maak het fruit schoon en steek het op 8 saté-stokjes.
SAUS
- 100 gram verse kwark
- 1 dl room
- 1 dl (exotische) vruchtensap , maar mag ook half citroen half frambozensap zijn
- Verse munt, citroenmelisse of citroenverberna
Meng kwark, room en vruchtensap en zoet eventueel na met wat honing. Gebruik de groene kruidentakjes als eetbare garnering.
BRON: HANDBOEKECOLOGISCHE VOEDING, UITGAVE VELT, EERSTE DRUK 1994, TWEEDE Volledig Herwerkte Druk, december 1998. Berchem België.
In 2004 is een nieuwe herziene versie van dit complete ecologische kookboek op de markt gekomen, maar dat is op dit moment eigenlijk niet meer leverbaar. Bij Uitgeverij Jan Van Arkel ( met een koppeling met Velt) verscheen van Diana Lauwers samen met Luk Naets “LEKKER ECOLOGISCH”.( ook weer een pil van een boek voor een kleine 40 euro te koop).