
SUGGESTIES VOOR KERST
In Het Volkomen Kookboek uit 1976 heeft Wina Born gepoogd om alles wat er in die tijd in haar waarneming gegeten werd in een kookboek te vatten.
Daarin vinden we voor een mooi kerst menu per gang een aantal mogelijkheden beschreven.
VOORGERECHTEN VOOR EEN KERSTDINER
- Garnalencocktail
https://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/kerstmis-van-garnalensalade-naar-garnalencocktail-en-nog-wat-meer/
- Gegratineerde krabschelp
- Gevulde avocado
- Gevulde artisjokbodems
SOEPEN
- Bouillon met kalfsvlees
- Gevogeltesoep
- Krabsoep
- Lady Curzonsoep
- Wildsoep
HOOFDGERECHTEN
- Deense Kerstgans
https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerst-andere-grote-vogels-voor-kerst-gans/
- Gebraden haas met roomsaus
- Gebraden kalkoenskuiken
- Gebraden parelhoen
- Gemarineerd staartstuk
- Gevulde kalfsborst
- Kerstkalkoen
https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerstmis-kalkoen-met-vulling/
- Konijn en gibelotte
- Varkenshaasje in roomsaus
https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/kerstmis-varkenshaas-met-champignonsaus/
DESSERT
- Charlotte Russe
https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kerstmis-kerst-pudding-charlotte-russe/
- Crêpes met ijs
- Crêpes Suzette
- Gevulde ananas
- Peren belle Helene
- Perziken in wijngelei
- Plumpudding
https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kerstmis-kerst-pudding-engelse-plumpudding/
- Soufflé Grand Marnier
- Zabaglione
GEBAK
- Kerstkrans
- Kerstkransjes
https://www.nederlands-dis.nl/basis/gebak-brood-basis/kerstmis-kerstkoekjes/
- Kerststol
- Tulband
DRANKEN
- Bisschop
https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/sinterklaas-bisschopswijn/
- Glogg
- Irish Coffee
Wat dacht U van echte Friese koffie: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/fryske-boerekofje/
- Rumtopf
En natuurlijk is Wina Born dol op langdurig natafelen met een uitgebreid kaasplankje met oude port
, dan eventueel wat fruit, heerlijke noten, vervolgens zeker koffie met bonbons met een glaasje cognac of likeur.
BRON: HET VOLKOMEN KOOKBOEK uitgegeven in 1976 door MEIJER Pers Amsterdam. 6de druk uit 1982 in samenwerking met voorlichtingsbureau voor de Voeding. Dit boek was een initiatief van Albert Heijn Supermarkt b.v.
Naast Wina Born heeft Heleen Halverhout, Marianne Stuit en Hans Uijlenburg bijgedragen aan dit kookboek.
“KERSTMIS
In de Westerse wereld wordt het feest van het licht meestal ook beschouwd als een familiefeest waarbij het culinaire hoogtepunt van het jaar betekent. Traditiegetrouw valt de nadruk op het hoofdgerecht bestaande uit gevogelte, meestal kalkoen of een mooi gebraad. De kalkoen heeft de Kerstgans als traditioneel Kerstgerecht verdrongen….”