Als de tomatenplanten volhangen met tomaten en de tomatenoogst bij telers ook overvloedig is, worden in deze tijd van het jaar vroeger vaker dan nu zogenaamde soeptomaten, vaak bijna overrijp voor weinig geld aangeboden. Ook als je zelf een paar tomaten in je tuin of kas heb staan komt het nu voor dat er teveel tomaten rijpen om zo op te eten. Je kan deze inmaken als tomatenpuree, of er tomatenketchup van maken. Recept: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/frietcultuur-de-sausen-ketchup-currysaus/
Maar daarnaast is tomatensoep van verse rijpe tomaten overheerlijk. Dus wat houd je tegen om die nu te gaan maken.
TOMATENSOEP van VROEGER
Dus helemaal zelfgemaakt!
Het begint met een goede zelf-gemaakte bouillon.
Men zou een goedkope groente-bouillon van afsnijdsels van groente kunnen maken: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/
Trouwens er staat ook een zout-arme groentebouillon op deze site: https://www.nederlands-dis.nl/basis/zoutarme-groente-bouillon-basistechnieken/
Dan kunnen we als we dat hebben gemaakt beginnen met onze tomatensoep.
Verder hebben we dan nodig naast natuurlijk 1 liter bouillon:
- 1/2 kilo rijpe tomaten
- 20 gram boter
- 1 ui
- 1 winterwortel of 3 zomer peentjes
- Tijm
- Laurierblad
- 20 gram bloem of maïzena
- Peper en zout
- Klein glas melk of koffieroom
De tomaten wassen, in stukken snijden, met de kruiden en fijngesneden groentes ongeveer een kwartier stoven in de boter.
- Men zou ook eerst de ui fijngesneden kunnen aanbakken, natuurlijk zonder deze te kleuren. Dan de rest van de groente aansmoren en dan pas de tomaten in stukken erbij.
De bouillon er bij doen. En alles nu nogmaals een kwartier zachtjes laten koken. Dan alles door een zeef passeren. Een ouderwets draaizeef werkt hiervoor erg goed.
De vloeistof met bloem of maïzena binden ( zowel de bloem als de maïzena eerst tot een papje met wat melk mengen). Het papje eerst met weinig soep mengen en dan dit door de soep al roerend mengen. Dit geheel langzaam al roerend nogmaals aan de kook brengen. En op een zacht vuur even doorkoken tot de zetmeel gaar is gekookt.
Maak uiteindelijk de tomatensoep met peper & zout op smaak maken.
( ook wat sambal of harissa, worcestersaus, suiker of honing, wat (balsamico-)azijn en provinciaalse of andere Middellandse zee kruiden passen hier goed bij).
ZOMERSE TOMATENSOEP met minder verse tomaten
- 1 liter bouillon
- ¼ kilo rijpe tomaten
- 50 gram boter
- 40 gram bloem
- Scheutje room
- ½ eetlepel fijngehakte peterselie
- Zout en peper
De tomaten wassen en in stukjes snijden. Deze stukjes smoren in 10 gram boter. Laat ze tomaten een half uur zachtjes doorkoken. De tomaten door een zeef draaien. De rest van de boter in een soeppansmelten. De bloem erbij doen en goed doorroeren en even doorgaren op een zacht vuur. Eerst een deel van de bouillon bij de roux voegen en dit tot een gebonden geheel koken en zachtjes laten doorkoken tot de bloem gaar is en dit niet meer naar bloem smaakt. Dan de rest van de bouillon en tomatenpuree er bij voegen. Even tot de kook brengen en op smaak maken met in ieder geval wat zout en peper.
Bij het serveren van de soep er een schutje room bij doen en alles overstrooien met fijngehakte peterselie. Maar ook wat blaadjes basilicum ( koningskruid) smaakt er goed bij
Versgebakken brood en boter smaakt er heerlijk bij.
Trouwens tomatensaus van verse tomaten smaakt ook erg lekker en dat past niet alleen bij spaghetti of andere pasta-soorten. Tomatensaus: https://www.nederlands-dis.nl/dis/sauzen/tomatensaus-nog-niet-zo-oude-traditionele-gerechten/