HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

EIBALLEN  of EIERBALLEN    SPECIAAL UIT DE STAD   GRONINGEN

Groningen vlagkaart

Een EIBAL of EIERBAL is een kenmerkend gerecht dat we in de stad Groningen hebben aangetroffen en dat vaak in snackbar in de late uurtjes voor vooral studenten wordt klaargemaakt. Vaak wordt het zelfs als eibal speciaal verkocht, opengesneden en geserveerd met vers gesneden uitjes, mayonaise en naar keus ketjup of curry. Het is gekookt ei in een soort ragout, dan gepaneerd en uiteindelijk gefrituurd, vooral in trek na een avondje stappen.

3 ei

EIERBAL

  • 50 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 5 gram kerrie poeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper
  • ¼ liter melk
  • ¼ liter groente-bouillon
  • 1 eetlepel peterselie ( fijngehakt, mag ook gedroogd zijn)
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 gekookte eieren, gepeld

Voor het paneren: 1 ei los geklopt, bloem en flink wat paneermeel

We koken de vier eieren hard. Koud afspoelen. Af laten koelen. Pellen.

RAGOUT:

Doe een klont boter in een sauspan. Smelt de boter, maar kleur hem de kerriepoeder erbij en bak deze even aan. Voeg dan de bloem en peper erbij, bak de bloem even aan. Al verder roerend voegt men eerst de koude bouillon en even later de melk erbij. Kook het al roerend door zodat een erg dikke saus zonder klontjes ontstaat. Voeg dan de citroensap en de fijngesneden peterselie erbij. peterselieragout koken

Proef en maak op smaak met wat zout en eventueel wat worcestersaus, misschien een klein beetje suiker, een mespuntje sambal. Laat de ragout in een schaal afkoelen. Zet de ragout zeer koud weg.

Zet drie bakjes klaar: met bloem, met los geklopt ei en met zelfgemaakte paneermeel.

Verdeel de ragout in vier porties. Rol de gekookte eieren door de bloem. Bedekt het ei met een portie ragout. Het wordt de eerste keer wat kliederen, maar hoe kouder de ragout hoe beter het gaat. Rol het ei met ragout bedekt weer door de bloem. Dan door het los geklopte ei , En als laatste door het paneermeel. Werk ze alle eieren af. Leg de gepaneerde eieren in een gesloten koelkastdoos een 15 minuten koel weg ( in de koelkast of zelfs in de diepvries)

eiereballen ongebakken

Frituur voorverwarmen tot 170 ⁰C. En bak de eierballen in 4 tot 5 minuten mooi bruin.

eierballen groningen

Gelijk serveren, met een portie frites en mayonaise of een saus naar je keuze.

Eierballen worden tegenwoordig ook kant en klaar  bij uw cafetaria  geleverd: Als snack voor de frietkraam

Er zijn hier andere traditionele gerechten met ingepakte eieren, zoals verscholen eieren: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/paastijd-vogelnestjes/  Dit gerecht wordt ook wel Schotse eieren genoemd.vogelnestje

NIEUWE EET- TRADITIE : NEDERLANDS DIS

Eieren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>