HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SUKADEKOEK / GRONINGERKOEK

Groningerkoek

De enige echte Groningerkoek is Sukadekoek.  Er bestaan veel varianten met rozijnen, krenten of noten, maar zijn daaruit ontstaan. Groninger koek wordt bereid uit roggemeel. De samenstelling van het kruidenmengsel dat  de specifieke smaak geeft wordt meestal geheim gehouden.

Recept: Er zijn meerdere bakkers die Groningerkoek bakken. De smaak is sterk afhankelijk van wie hem maakt, maar alle beweren de echte te maken en houden angstvallig het recept geheim.

 

EIGEN GRONINGER KOEK

Met het volgende recept kunt U een lekkere ( Groninger) koek bereiden-

 • 75 gram boter ( kamertemperatuur) 
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eitjes
 • 175 gram roggemeel
 • 75 gram tarwebloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • zout, een snufje
 • 1 eetlepel koekkruiden ( samenstelling geheim )
 • glas melk of karnemelk
 • 100 gram sukade ( zeer fijngesneden)

sukade

Roer de boter zacht. Voeg de bruine basterdsuiker toe en roer dit schuimig. Dan een voor een de eieren erdoor. Zeef de melen met bakpoeder met wat zout en de koekkruiden. Roer dit afwisselend met wat melk door het deeg. Het deeg moet vrij dik zijn. Roer tot slot de kleingesneden sukade erdoor. Laat de koek gemengd afgesloten zeker 12 uur op een koele plek doortrekken. Pak het deeg daarvoor in een plastic zak. ( vroeger liet men kruidkoek wel 3 dagen staan rijpen voordat deze afgebakken werden).

Doe het deeg na het even doorgekneed te hebben en op kamertemperatuur te zijn gebracht in een beboterde cakevorm of broodblik. Bak de koek onder in een matig warme oven (160 graden Celsius) in ongeveer 1 1/4 uur. Probeer of de koek gaar is met een satéstokje. Eerst 10 munten laten afkoelen in de vorm. Dan storten en in folie of plastic verpakt geheel laten afkoelen. Ook dan weer laten staan: 24 uur laten staan is nog beter voor de smaak.

KaneelVoor de recepten van koekkruiden kijk: 

https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/

Andere ontbijtkoekrecepten:

https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/ontbijtkoek/

En maak gevulde kruidkoek volgens oud recept volgens Nederlands Dis.

gevulde kruidkoek

gevulde kruidkoek

 

ALLE KOEKRECEPTEN : NEDERLANDS DIS 

sukade koek

Groningen vlagkaart

2 Responses to “SUKADEKOEK / GRONINGERKOEK”

 1. John Huizenga schreef:

  Het recept van deze groninger koek is knudde
  wij hebben het recept presies gevolged, en het lijkt niet en smaakt niet op koek in kort niet maaken weg gegooid geld!!!!!!

  JH in canada

  1. paul hoftijzer schreef:

   Beste John Huizenga Uit Canada

   Inderdaad lijkt de koek niet op de industrieel gemaakte koeken die onder die naam worden verkocht, maar wel op de koek die traditionele vroeger thuis en door bakkers in Groningen werd gemaakt. We hebben het recept netjes gevolgd. En her resultaat werd door iedereen hier erg gewaardeerd.
   Dus daar ligt het blijkbaar niet aan. Dan zou het de ingrediënten kunnen zijn? Maar zou je willen aangeven wat het resultaat van het bakken was en wat jullie hadden verwacht? Of misschien nog beter kan je een foto sturen! ( graag dan naar paulhoftijzer@gmail.com )

   groet
   paul hoftijzer
   Nederlands Dis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>