HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOETE KOEK    UIT    de OUDE HANZESTAD aan de ZUIDERZEE ELBURG

Elburg Haven

Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat direct aan de Zuiderzee gelegen was en bestond uit wat bebouwing rondom de huidige Ellestraat.

met dank aan www.

met dank aan www.inoudeansichten.nl

Na wat gedoe om stadsrechten kreeg Elburg deze van de Hertog van Gelre. Door de vele overstromingen en hoogwater-ellende onder andere ten tijde van de Tweede Sint Marcellus vloed in 1362 op 15/16 januari of te wel de Eerste Grote Mandrenke. Een Mandrenke is het verdrinken van mensen tijdens deze stormen – er zijn schattingen uit die tijd van 50.000 mensen in de lage landen, die daardoor gestorven zijn. En op een bevolking van ongeveer 700.000 inwoners in Nederland is dat erg veel. Om die reden werd vervolgens besloten de stad Elburg een stuk verder land-inwaarts te gaan bouwen.  De Ellestraat viel nog net binnen het vierkante en rechthoekige stadsplan, maar de oude grote kerk stond nu ineens buiten de stadsmuren van Elburg. Pas toen de Hanzestad al helemaal gebouwd was gaf de bisschop toestemming om de Grote St. Nicolaaskerk binnen de stadsmuren te bouwen en daarom staat deze kerk in de hoek van de middeleeuwse stad en niet centraal in het midden zoals gebruikelijk in die tijd.

Elburg tegenwoordig

En zo groeide deze stad uit. Eind 19e eeuw had Elburg zelfs een Joodse bevolking met een eigen Synagoge.  Elburg was in die tijd een stad met stevige muren en brede grachten. Voor verdere uitbreidingen van de stad is het meeste daarvan gesloopt en verdwenen. Bij een bezoek nu aan Elburg kan men toch een aardige indruk krijgen hoe Elburg er vroeger moet hebben uitgezien.Ellestraat Elburg nu 

Elburg 2

 

Elburg de stad

Een stuk van de traditionele zoet koek helpt daar zeker bij.

ZOETE KOEK uit ELBURG

Boter

  • 60 gram boter (zachte)
  • 2/10 liter bloemenhoning
  • 1/10 liter appelsap ( verwarmd)
  • 150 gram tarwebloem (gezeefd samen met de bakpoeder)
  • Wat zout
  • 2 theelepels gestoten kaneelNeddis kaneel 3
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels gemalen kruidnagels
  • 175 gram geweekte rozijnen (en/of krenten)
  • 75 gram grof gehakte hazelnotenhazelnoot
  • 2 theelepels bakpoeder

VERWARM de oven voor op 170⁰C. Klop de boter met de honing tot een crème. Voeg er al kloppend de warme appelsap bij. Zeef de bloem en het bakpoeder en wat zout over deze vloeistof. Voeg ook de noten en voorgeweekte en afgedroogde rozijnen er bij en de kruiden.  Meng tot een goed lopend deeg. Vet een cakevorm in het boter , en zeef er wat weinig bloem over. Giet het deeg erin. Bak de koek in ongeveer 1 uur gaar en bruin. Op rooster rustig laten afkoelen tot het lauwwarm is. In pakken in folie en zeker 24 uur ingepakt laten staan.

zoete kruidkoek met rozijnene en hazelnoten

DE KOOK- en KOEKTRADITIE VAN DE HANZE  –   NEDERLANDS DIS

Elburg-centrum-oude kaart

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>