HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TOMPOES of TOMPOUCE NOG STEEDS POPULAIR GEBAK


Een tompoes (ook: tompouce)  wordt door Nederlanders vaak als een kenmerkend Nederlands gebaksoort gezien. Het bestaat uit een laagje gebakken bladerdeeg met daarop meestal een dikke laag banketbakkersroom. Soms met vanille erin , maar soms ook wel met stijf geslagen gezoete slagroom  in plaats van banketbakkersroom. Daaroverheen zit weer een laagje bladerdeeg bedekt met een stevig, plakkerig laagje, meestal roze, suikerglazuur. Vroeger met Koninginnedag en tegenwoordig met Koningsdag, maar ook bij het optreden van het Nederlands Voetbalelftal  
wordt het glazuur oranje gekleurd en zelfs  een sinaasappelsmaak toegevoegd. Kenmerkend voor de Nederlandse tompoes is de recht afgesneden `baksteen`-vorm.

tompouce2

Maar dit gebak blijkt niet uniek voor Nederland te zijn. Waarschijnlijk onder invloed uit de tijd van Napoleon en de Franse overheersing van een groot deel van West Europa vinden we in veel landen variaties op wat in Frankrijk “millefeuille” heet. Zowel voor de vulling als de afwerklaag zijn zeer veel variaties. En zelfs de vorm is vaak anders.

ORANJE TOMPOUCES 

Tompouce voor de koning

  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 25 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • een halve vanillepeul/ ½  theelepel vanillepoeder
  • snufje zout
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram poedersuiker
  • een beetje water
  • oranje kleurstof voor voeding / eventueel sinaasappellimonadesiroop

 

Meng de eidooiers met de suiker en de bloem met zout in een kom tot het een glad mengsel wordt. Kook de melk met de vanille. Vis na het gebruik van een vanillepeul deze eruit en haal met een mes de merg uit de peul. Doe het merg (met de vanillesmaak)terug in de melk. Schenk al roerend de melk bij het mengsel van de eieren, suiker en bloem. Doe het geheel terug in een pan en laat dit ongeveer tien minuten zachtjes koken. Roer regelmatig de nu bereidde banketbakkersroom om een velletje te voorkomen en laat afkoelen. Leg het bladerdeeg op een met bloem bestrooide bakplaat. Prik gaatjes in het bladerdeeg. En snij de plakken bladerdeeg recht doormidden. En bak deze in ongeveer 12 minuten op 190 graden lichtbruin.

Meng de poedersuiker met water. Je begint met een eetlepel en gebruikt zoveel water, dat het stroperig en smeerbaar is. Voeg vervolgens de oranje kleurstof toe tot het een oranje kleur krijg. Gebruik je limonadesiroop voeg dat gelijk toe.

Laat de gebakken bladerdeeg plakjes afkoelen buiten de oven. Bestrijk de helft van de stukjes met het glazuur. Op de andere helft breng je de afgekoelde room het best met een spuitzak aan. Stapel de tompoezen op. Strijk de tompouces aan de buitenzijde erg vlak af. Repareer zo nodig het glazuur. Laten de tompoezen een kwartier koel staan.

 

 

LEKKERE BAK-TRADITIES OM ZELF TE MAKEN – NEDERLANDS DIS

deeg voor vanille kipferl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>