HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WILLE HAAS BAKLAPJES uit LIMBURG RUNDVLEES  SCHOUDER, NEK OF BIL 

rund en vlees

Baklappen is mager rundvlees en kunnen in 5 tot 10 minuten gaar gebakken worden. Maar ook voor een stoofgerecht krijgt men er lekkere resultaten mee.

Wille Haas is een traditioneel streekgerecht uit Zuid Limburg. De smaak en structuur van een echt wild gerecht maar dan zonder wild. Het was populair in mijn jeugd en ik herinner me dat wij dat vooral bij kennissen van mijn ouders te eten kregen. Er werd toen duidelijk niet bij verteld dat er bloedworst inzat. Dat was een gerecht dat ik als kind absoluut weigerde te eten.

En zelfs tegenwoordig begin ik bijna te gillen als ik weer een zogenaamde moderne kok zie die bloedworst met sint jakobsschelpen op zijn kaart heeft staan. Maar dat heeft een andere reden , vrees ik.

WILLE HAAS ( stoofgerecht)

Door de combinatie van ingrediënten ontstaat een wild structuur, waaraan vooral ook de bloedworst stevig bijdraagt. Zo wordt zelfs bloedworst voor velen lekker, maar dat kan je mensen die moeite met bloedworst hebben beter niet van te voren vertellen.

Ingrediënten

runder baklap

runder baklap

  • stukje mager spek
  • 1/3 kilo rundergehakt
  • ½ kilo baklap
  • I  ui (fijn gesneden)
  • Wat olie
  • ¼ kilo bloedworst
  • bouillon
  • 1 theelepel appel- of perenstroop
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels suiker
  • Zout en peper
  • Wat tijm , 2 jeneverbessen en 1 laurierblad

tijmjeneverbeslaurierblad

 

 

 

 

 

bereidingswijze

Bak het spek in blokjes bruin in 6 minuten, haal ze uit het vet en bewaar apart. Strooi de braadlap in met peper en weinig zout.

Bak de stukjes baklap in het spekvet een minuut of vijf. Leg deze bij de spek.

Bak de ui in het vet goudbruin ( eventueel wat olie erbij). Dan het gehakt losgemaakt aanbakken.

Als het gehakt in maximaal 10 minuten mooi gebakken is, de spekjes en de braadlap weer toevoegen en een glas bouillon toevoegen. Zachtjes laten verder sudderen. De bloedworst in kleine stukjes toevoegen, terwijl alles verder doorkookt. Maak het geheel op smaak met stroop, azijn en suiker en zo nodig nog wat zout. Voeg alle kruiden erbij. Doe de deksel op de pan en laat alles nog zeker een uur doorsudderen. Er moet altijd een paar centimeter vocht in de pan blijven, voeg dus naar behoefte wat extra bouillon erbij. Sommigen binden de Wille Haas met een plak kruidkoek verkruimeld af. Vis voor het serveren het laurierblad en eventueel de jeneverbessen uit de stoofpot.

wille haas

Lekker met zwart brood, maar met zelfgemaakte frites smaakt het nog beter. Appelmoes smaakt er heerlijk bij.

  • Wat sambal of een stuk Spaanse peper in ringetjes smaakt er lekker in. Knoflook zou men kunnen toevoegen, maar werd in mijn jeugd nog niet veel gebruikt.

Er zijn wel meer oude gerechten, die iets anders leveren dan wat de naam suggereert. Wat dacht je van Kamper Steur, lees erover op:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kamper-steur/

Trouwens binnenkort schrijven we op Nederlands Dis ook een stukje over Schildpadsoep uit Wassenaar, waar gelukkig ook geen schildpad meer voor gedood hoeft te worden.

TYPERENDE BIJZONDERE STREEKGERECHTEN:  NEDERLANDS DIS

Herfst in Zuid Limburg

Herfst in Zuid Limburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>