Er staan veel recepten op Nederlands Dis, die voor kerstavond en de kerstdagen gebruikt worden en werden.
We hebben ze voor de eenvoud opgedeeld in groepen.
Vegetarische gerechten zullen we apart aangeven.
SOEPEN
SOEP, uiteraard bij een Kerst-eten
NAMAAK SCHILDPADSOEP uit kleine theekopjes met een glaasje Madeira
Of een andere soep voor kleine kopjes, maar nu omdat dit erg machtig en vullend is. Serveer mooie kastanjesoep.
Dan geven we gelijk het recept om kastanjes te poffen. Ook passend voor deze tijd. En uiteraard vegetarisch.
En dan een echt ouderwetse soep voor deftige zondagen en natuurlijk ook geschikt voor de kerstdagen: koninginnesoep
VOORGERECHTEN
Tegenwoordig maakt men vegetarisch carpaccio met dunne plakjes biet of zo. Ik ben daar eigenlijk nooit een super bijzondere versie van tegen gekomen. Wel bestaan er groentesalades die me echt kunnen verrukken.
Daarentegen zijn gerechten met garnalen vaak wel interessant.
GARNALEN in een schelp met een heerlijk KORSTJE
GARNALENCOCKTAIL een mooie traditie, die ook nog kan smaken
VISGERECHTEN
Traditioneel maakte ook een gang met vis. Gebakken tong of zelf gerookte zalm smaken dan echt lekker.
Uit Vlaanderen stammen veel visgerechten, die zeker een kerstdiner zullen opsieren. Een simpele preistoemp met daarop een mooi gebakken moot visfilet. Kabeljauw uit de oven is ook een geschikt gerecht.
FEESTELIJK BLIJVEN ALTIJD GARNALENCROQUETTEN. Zeker als je die zelf van te voeren hebt gemaakt. Gebakken peterselie hoort daar voor mij bij.
HOODFGERECHTEN
EEN PRACHTIG VEGETARISCH HOOFDGERECHT
EEN ROLLADE van RUND, VARKEN of wat dan ook
EEN FEESTELIJKE HAM verpakt in blader- of korstdeeg
ECHT FEEST: EEN GANS (een traditie die we bijna vergeten zijn)
OF EEN JONGE TRADITIE: KALKOEN voor de kerstdagen
Maar een echt feestvogel blijft voor mij een KAPOEN. En daar bedoel ik niet Sinterklaas mee, maar een vetgemestte , vaak gecastreerde haan van zeker bijna een jaar oud.
Of toch Wilde Eend
HAZEPEPER of gebraden HAAS maken we bijna nooit meer, terwijl dat erg lekker smaakt.
WIL JE GEEN RISICO OP KERSTMIS LOPEN bereid je toch varkenshaas , natuurlijk met champignonsaus.
EEN HARTIGE PASTEI is zeker een feest
BIJGERECHTEN
AARDAPPELPUREE om je vingers mee op te eten, zo lekker maak ik van iets kruimige aardappel die je in de schil in je oven eerst gaarmaakt. En natuurlijk moet je bijna je vingers branden als je ze daarna van hun velletje ontdoet. Dat is echter zeker de moeite waard.
OF HASSELBACK AARDAPPELS of zoals Tante Dora ze noemt Harmonica-aardappel. En we geven gewoon haar recept.
OF GEBAKKEN (KLEINE) PIEPERS uit de oven
GROENTE ALS GARNITUUR of BIJGERECHT
EN NATUURLIJK ZELFGEMAAKTE STOOFPEREN
NAGERECHTEN
EEN TRADITIONELE ENGELSE PLUMPUDDING moet je eigenlijk al ruim voor kerst bakken.
FLENSJES een waardig nagerecht voor kerst.
Of je moet zelf een ijsbombe gaan maken.
En mis je echt een WITTE KERST, bak dan SNEEUWBALLEN
APARTE HAPJES
Na een uitgebereide maaltijd, kan je last van je maag krijgen. Daar had men vroeger een antwoord op, men bakte MAAGKOEK
De resten van groot gebraad vragen om een tweede leven.
De WAANZIN van gepropte ganzen of eenden, alleen maar voor hun lever: eet dat nooit
NEDERLANDS-DIS GEEFT INZICHT IN EEN BREDE TRADITIE
Comments are closed.