HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Page: LEKKERNIJEN uit de SINTERKLAASTIJD

De linken die op deze pagina verwijzen naar artikelen op Nederlands Dis worden in de loop van November vaak aangepast weer op de site van Nederland Dis geplaatst. Dus soms moet je daarvoor gewoon geduld hebben.

De korte tijd voor de verjaardag van de Heilige Nicolaas betekende al eeuwen hier in de Lage Landen een periode van vele zoete lekkernijen. Je moet toch wat hebben om de donkere tijd aangenaam door te komen.

Speculaas hoorde daar zeker bij.

Op Texel kwamen we de traditie van Blanke Speculaas tegen. U bent gewaarschuwd, want dat heeft niets met ras en slavernij te maken, het is gewoon speculaas zonder alle speculaaskruiden. Natuurlijk wel gevormd met echte speculaasplanken. In Vlaanderen en in Duitsland net over onze grenzen bakt men ook Blanke of Witte speculaas.

BLANKE SPECULAAS & KLEIKOEK TRADITIONEEL GEBAK uit TEXEL

ANDERE SPECULAAS

Daar moet je speculaaskruiden voor gebruiken. We vertellen natuurlijk wat erin zit en hoe je dat moet maken (klik daarvoor op speculaaskruiden).

Speculaas werd vroeger vaak gemaakt met karnemelk. Dat komt zeker de smaak ten goede. Maar er zijn meer recepten voor dit overheerlijke koekje, waarbij er vaak wel amandelsnippers in of op werden verwerkt.

Trouwens het traditionele koekje JAN HAGEL is in feite ook gewoon een speculaasje. Al  werden die van oudsher rond Pasen gebakken.

SPECULAASBROKKEN smaken ook erg lekker.

GEVULDE SPECULAAS

Gevulde speculaas is lang houdbaar en smaakt ons bijna het hele jaar erg lekker. Even warm gemaakt smaakt het zo lekker bij een kopje thee, koffie of zelfgemaakte warme chocolademelk. Als je het wat langer maar bij een lagere temperatuur bakt en de spijs erg smeuiig is, wordt het krokant van buiten en zalvend zacht van binnen. Ons recept:

https://www.nederlands-dis.nl/basis/gebak-brood-basis/gevulde-speculaas-altijd-genieten/

TAAI TAAI en Peper- en Kruidnoten

De koek-traditie voor Sint houdt niet op bij speculaas. Voor Taai Taai en peper- en kruidnoten werden vaak naast de speculaaskruiden anijs gebruikt. En om te zoeten  vaak stroop in plaats van suiker.

Pepernoten

En er bestaat een grote verwarring rond wat pepernoten en kruidnoten zijn. Pepernoten worden van een soort taai taai deeg gemaakt en hebben een onregelmatige vorm. Kruidnoten zijn halve bolletjes van bros speculaasdeeg. En omdat de namen door elkaar worden gebruikt, zal deze verwarring wel blijven bestaan.

Kruidnoten bestaan tegenwoordig in veel vormen en bedekt met een laagje, soms met chocolde soms met laagjes met fantasie-smaken.

Kruidnoten met een chocladelaagje kan je zelf uiteraard goed maken. Trouwens zowel kruidnoten als pepernoten zijn erg leuk om zelf (met (klein-)kinderen of oma en opa) te gaan bakken. Wat is er leuker om de kruidnoten daarna in de chocolade te dompelen. En als traktatie daarbij bijvoorbeeld banaan met een chocolade laagje.

choco-kruidnoten

TAAI TAAI  stamt nog uit een eerdere periode. Toen we nog geen gist en bakpoeder kenden en als zoetmiddel honing of stroop werd gebruikt. Het resultaat ervan is dan ook veel compacter en blijft door het recept ervan taai , maar eetbaar. Het deeg werd voor huwelijkspoppen en andere figuren gebruikt. Men gebruikte daarvoor ook al koekplanken, maar bij het bakken werd de afdruk vager. We geven een goed reecpt voor taai taai figuren. Ook in het Duitse Rheinland wordt vergelijkbare baksels als “Lebkuchen” gemaakt, maar dan vaker voor de kersttijd.

BLADERDEEG is een deegsoort die al eeuwenlang is gemaakt. Maar de roomboterversie met tarwebloem was altijd al erg bewerkelijk en had dure en soms moeilijk te krijgen ingredienten. Toch kan je met spelt- of emmermeel met vet ook vergelijkbaar deeg en korstdeeg bereiden.

Amandelen werden hier al zeer lang uit het zuiden ingevoerd en was een bekende grondstof, zeker door het nut ervan op de vroeger veelvuldige vastendagen van de Rooms Katholieke kerk. Spijs ervan is ook smaakvol met honing te maken en werd alom met smaak opgegeten. Banketstaven, ook in de vorm van de letter S of rond werden al lang gemaakt.

Speciaal vlechtbrood zoals bij ons bekend vanuit de Joodse bakkerijen werden hier ook in de Sinterklaastijd gebakken en vaak weggegeven. Vaak op smaak gemaakt met anijs, net als in Taai-Taai werd gebruikt.

In Brabant bakt men voor deze periode speciale broodjes met anijs, genaamd Krol.

BUIK-MANNETJES zeker uit LIMBURG en VLAANDEREN

Een ander broodje dat zeker ook voor Sinterklaas lokaal wordt gebakken zijn buik-mannetjes. Vaak heten ze lokaal anders en worden in de midwintertijd voor Sint Maarten tot Oud en Nieuw gebakken.

AMANDELEN

Rond eind november, begin december zijn amandelen van nature zo ver gedroogd dat ze gegeten en verwerkt kunnen worden. Ze hebben hier in lekkernijen voor Sinterklaas hun eigen plek verworven.

Naast amandelspijs, hoort marsepein tot het tradionele Sinterklaas-snoepgoed. Naast in de vorm van balletjes gerold in cacaopoeder werd marsepein meestal gekleurd gebruikt om dieren en andere figuren te maken. Dat blijft erg leuk om te doen, ook samen met bijvoorbeeld (klein-)kinderen. Leef je hiermee echt een keer uit.

SCHUIMFIGUREN

Schuimpjes in diverse figuren in zachte pastelkleurtjes kan je thuis moeilijk gaan bakken. Maar gewone schuimpjes passen zeker bij deze tijd.

KIKKERS EN MUIZEN

Verpakt in aluminium, versierd met diskutabele pakjes. Gevuld met soms snotterige slijm in rare kleurtjes. Het blijft voor vooral de ouders van kinderen nu echte nostalgie.

Ook nostalgisch, maar zeker smaakvol om thuis te maken is borstplaat. Echt leuk om van te snoepen, maar afslanken zul je dan zeker niet.

CHOCOLADE LETTERS

We geven hier duizende exemplaren van weg. En tegenwoordig naast in melk en pure chocolade in zeer veel smaken te koop. Banketbakkers leven zich weer vaker uit in bonte en bombastische chocoladelekkers. Wil je zelf op avontuur geven we daar een werkzaam recept voor.


Zo komen we een heel eind met onze lekkernijen voor Sint. Geniet ervan.

Comments are closed.