
ETEN MET DE KERSTDAGEN
De viering van de kerstdagen was vroeger sterk gebonden aan de kerk en zijn gebruiken. De Rooms Katholieke traditie is hier duidelijk anders dan die van de Protestantse kerken. De maaltijd voor of na de kerkelijke viering was vaak de belangrijkste gebeurtenis in een familie. Vond de kerstviering op kerstavond plaats, werd ook voor of na de viering in de kerk thuis uitgebreid gegeten.
Een maaltijd of het nu een gewone of voor een zon- of feestdag was wordt pas de laatste honderd jaar in gangen opgedeeld. Daarvoor werden alle gerechten, waarbij het uit maakte of het soep, zuur, zoet of hartig was, tegelijkertijd op tafel gezet. Op het platteland is dat gebruik lang blijven bestaan, terwijl de bewoners in de steden op zon- en feestdagen de gerechten in gangen na elkaar werden opgediend.
De beschrijving van de kerstdagen in de Achterhoek bevat elementen van de overgang tuseen beide gewoontes.
Zo bracht men vroeger de kerstdagen in de Achterhoek door, natuurlijk met konijn en poddik.
We geven nu een aantal kerstmenu’s uit ons eetverleden.
KERSTMENU van WINA BORN uit 1976
Uiteraard met een garnalensalade of cocktail als voorgerecht.
EEN SNEL KERSTMENU DOOR DE WERKENDE VROUW uit 1977
Daarbij uiteraard getoofde peertjes.
HEDENDAAGS DUURZAAM EN VEGETARISCH MENU met veel ingredienten die men zelf in de natuur kan verzamelen. Met een groene soep van wilde groente of te wel onkruid.
Comments are closed.