HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

APPELMOES ECHTE TRADITIE

grove appelmoes

grove appelmoes

Appelmoes of appelspijs is een kenmerkend Nederlands bijgerecht of dessert gemaakt van appels. Appelmoes wordt vaak in pot of blik aangeschaft, maar kan ook zelf gemakkelijk bereid worden. Het wordt al eeuwenlang gemaakt, alleen al door het feit dat hier altijd al appels waren. De veredeling van de wilde appel naar productievere appelsoorten is al vroeg in onze geschiedenis begonnen.

Appelmoes heet appelcompote, als er nog stukjes appel aanwezig zijn. Daarnaast kent mijn fijne en grove appelmoes.

Appels

Appelmoes wordt gemaakt door appelen met weinig water in ongeveer een kwartier volledig gaar te koken. Appelmoes kan vervolgens zeer fijn worden gemaakt door het door een zeef te wrijven. Maar er zijn ook mensen die een grovere appelmoes lekkerder vinden. Maar kinderen vinden zeer fijne en vaak ook een zoetere appelmoes lekkerder.

Traditioneel werd appelmoes vaak van hardzure goudrenetten bereid. Maar van vele appelsoorten kan men met succes appelmoes maken. Maar iets zure appels geven een lekkerder resultaat. Want bij zuurdere  appels, als Elstar, Jonagold of de dure Granny Smith kan je altijd suiker  of iets dergelijks toevoegen om een lekkere appelmoes te krijgen. Maar zoete appels bevatten meestal veel minder zuren. Het is veel moeilijker om die toe te voegen om een lekker potje appelmoes te krijgen. Citroensap helpt dan vaak, maar ook vaak niet genoeg. Dan zijn alleen Goudrenetten een stuk goedkoper en als handappel worden ze toch niet gewaardeerd. Bij het koken van appelmoes wordt vaak kaneel of natuurlijk citroen gebruikt. Citroen heeft daarbij nog het voordeel dat de appelstukjes niet zo oxideren, zodat de appelmoes lichter van kleur blijft. Suiker is soms niet nodig om appelmoes te maken, maar de meeste mensen verkiezen een zoete appelmoes. Maar kan natuurlijk ook honing of andere zoetstoffen gebruiken om appelmoes te zoeten.

Men kan natuurlijk ook moes koken van andere vruchten, maar men kan ook appelen met andere vruchten mengen zoals met peren, abrikozen of rabarber.Rabarber

APPELMOES kan gemaakt worden als men nog appelen heeft. Nu waren ook vroeger appels vaak lang te bewaren, maar rond februari / maart was het toch tijd oude appels op te maken en werd er dan weer appelmoes gekookt. Toch wordt de meeste appelmoes vlak na de oogst rond september of wat later in ons land gemaakt.

TRADITIONEEL RECEPT APPELMOES

goudrenet

goudrenet

  • 1 tot 1 ½ kilo zure appels
  • 150 gram suiker ( liefst rietsuiker)
  • Vanillesuiker naar smaak

vanillepeul

  • Snufje zout
  • Naar smaak 1 theelepel gemalen kaneel
  • Eventueel spa van een halve citroen en ook de geraspte schil ( natuurlijk wel van een onbehandelde citroen)

 

Schil ( zo gewenst) de appels, snijd ze in stukjes en verwijder de klokhuizen. Gebruik je citroen voeg nu de sap en eventueel de geraspte schil toe. Zet ze op met een bodempje water, heel weinig zout, de suiker en de vanille suiker.  Kook ze op een laag vuur in ruim een kwartier gaar. Vervolgens naar wens zeven of pureren met een staafmixer. Men kan kaneel naar smaak toevoegen.fijne appelmoes

  • Vroeger werd als je appelmoes gelijk warm gebruikt er een klontje boter door de warme appelmoes geroerd ( de appelmoes wordt dan zacht en smeuïg).Boter
  • Men maakte vroeger ook roze appelmoes door enkele appels met een rode schil met schil en al mee te koken.
  • sterappels van vroeger

Variaties:

  • Voeg een handjevol gekarameliseerde noten ( gehakt) toe aan je appelmoes.hazelnoot
  • Appelmoes met een crumble uit de oven ( een half uur in de oven op 200 °C – Crumble uit 100 gram bloem, 50 gram koude boter, 50 gram rietsuiker en weinig zout tot een soort broodkruim maken / met kan een deel van de bloem door fijn gemalen noten vervangen / en de suiker gedeeltelijk door stroop of honing vervangen)
  • appelcrumble
  • Bij de appels een handjevol bosbessen, veenbessen of cranberries mee laten koken.

bosbesrode veenbes

  • 50 gram geweekte rozijnen ( koude thee of rum), stukje fijn geraspte verse gember, of een bolletje gekonfijte gember fijngesneden mee laten koken.

Andere vergelijkbare moes en nagerechten

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pruimencompote/gedroogde pruimen

of

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/nagerecht-abrikozenschuim/

en

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/rabarbermoes/

 

 

LEKKERE TRADITIONELE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

appels bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>