HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

POFFERTJES een ouderwetse lekkernij

Poffertjes

 

Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar meestal zoeter en daarbij dikker omdat ze meer rijzen. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.

Normaal gesproken worden poffertjes geserveerd met een klontje boter en bestrooid met poedersuiker.

Wij vinden poffertjes een typisch Nederlands gerecht. De oorsprong is eigenlijk niet bekend, maar er zijn bronnen die vertellen dat poffertjes oorspronkelijk uit Frankrijk komen. Maar vergelijkbaar zijn BLINI uit Oost-Europa.

Ze werden vooral op kermissen en jaarfeesten gemaakt en verkocht. De Amsterdamse kermis stond bekend om zijn heerlijke poffertjes. Er zijn voorlopers van de poffertjes. Broedertjes komen in diverse boken en beschrijvingen in de 18e eeuw vaak voor. Ook bullebuisjes hebben dezelfde samensteliing, maar zijn wat anders van formaat. Deze beide gebakken lekkernijen kwamen rond 1740 al in verhalen van buitenlandse reizigers in Holland regelmatig voor. En dat zelfs mooie meisjes in klederdrachten en klompen ze verkochten. Dus zoveel nieuws is er niet onder de zon in de lage landen. 

Ze zijn niet lastig te maken, maar men moet wel een speciale pan voor hebben. Dit is een ronde soort gietijzeren plaat met handvatten, met daarin ronde uithollingen. Tegenwoordig zijn ook poffertjespannen met anti-aanbaklaag verkrijgbaar.

poffertjespan

 

In restaurants of poffertjeskramen worden zeer grote platen gebruikt om grote aantallen poffertjes snel te kunnen bereiden, deze platen zijn in tegenstelling tot de platen voor thuis gebruik niet van gietijzer , maar van rood koper. De poffertjesbakkers in restaurants of poffertjeskramen zijn zeer vaardig in het snel omdraaien van de bijna gare poffertjes.

koperen poffertjesplaat

POFFERTJES

Wat hebben we nodig:

  • 150 gram boter
  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 1 theelepel rietsuiker
  • snufje zout
  • 5 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 400 ml melk

En

  • Poedersuiker en extra boter

 Bereiding:

Zet een steelpannetje op een laag vuur en smelt daarin rustig 1/3 van de boter.
Weeg 125 gram boekweitmeel en 125 gram tarwebloem af en zeef dit boven een kom. Maak een kuiltje in het meel en giet daarin de gesmolten boter. Strooi de gist gelijkmatig uit over het beslag. Breek het ei en voeg het bij je meel. Giet het grootste deel van de melk erbij en roer dit met een mixer tot een beslag. We willen een redelijk dik beslag, dat traag van een lepel afloopt. Dus voeg zoveel melk toe als nodig. Is het beslag iets te dun, voeg dan wat bloem extra toe. Voeg de theelepel suiker en het zout toe en mix dit nog door je beslag.

Zet de kom bedekt met een warme vochtige theedoek bij kamertemperatuur één uur op een lauwwarme plek weg.

Giet je beslag in een spuitfles. spuitflesje voor deegHet is niet noodzakelijk om een spuitfles te gebruiken maar wel handig. Zet de poffertjespan op het vuur, doe een klontje boter in de pan en smeer dit, als het smelt, met een kwastje over alle kuiltjes. Men kan apart in een pannetje wat gesmolten boter hebben staan ( trouwens half boter / half olie  gaat ook prima). Spuit de gaatjes voor driekwart vol. Draai de poffertjes op tijd om, dus als  de onderkant al een bruin korstje , maar de bovenkant nog net vloeibaar is. Omdraaien hgaat het gemakkelijkste met een vork. Daarmee kan je ook de poffertjes als ze aan beide zijden mooi bruin zijn uit de poffertjes pan halen.poffertjes veel

Boter Voeg dan een klontje boter bij de poffertjes en strooi er wat poederansuiker met een zeefje over.

Eventueel kan men naar smaak er wat kaneel over strooien, maar sommigen vinden poffertjes met wat likeur overgoten het einde.

 

 

Vergelijkbaar zijn natuurlijk pannenkoeken en drie in de pan:

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pannenkoek/

Maar ook oliebollen worden vaak op kermissen aangeboden: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/oud-nieuw-oliebollen-meer-lekkers-uit-de-frituur/oliebollen 1

En wat denk je van Hollandsche, Brusselse of Luikse wafels: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/gerechten-van-alle-tijd-wafels/

wafel

 

 

En dan niet te vergeten echte Goudse stroopwafels: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stroopwafels/

stroopwafels

 

GEBAKKEN OUDERWETSE LEKKERNIJEN  : NEDERLANDS DIS

cropped-koken-2-klein.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>