EEN ROYAAL OVERZICHT
DRINKEN
Rond de jaarswisseling werd en wordt vaak een fles champagne met een knal geopend. Als dat een goede bubbeltjeswijn is, kan je dat beter niet doen. Zeker als je van de smaak wil gaan genieten. Toch is dit een zeer jonge traditie. Vroeger dronken we vaker verwarmende dranken rond de jaarswisseling.
SLEMP hoort in die traditie
ANDERE MELK dranken
WARME MELK met anijs en/of salie waren nog niet zo lang geleden echt feestelijke dranken.
Of natuurlijke warme chocolademelk
Daar smaakt natuurlijk ook een kleine beetje rum of brandewijn in.
In Zeeland werd voor oud en nieuw STROOPJENEVER gemaakt.
BOWL, vaak met veel fruit en wijn, in de grote schaal stond vroeger zeer vaak op tafel
ZOETE BAKSELS
UITERAARD OLIEBOLLEN in vele variatiets:
Of vergelijkbare traditie uit Zeeland Reuzelbollen
KNIEPERTJES vindt men op veel plekken, zowel vlakke als opgerolde variaties.
SUIKERWAFELS de Zeeuse variatie op knijpertjes
Daar hoort natuurlijk wel een glaasje stroopjenever naast of brandewijn met suiker
APPELBEIGNETS overheerlijk
OF heel wat anders: APPELFLAPPEN
POFFEN WERDEN VROEGER VOOR DE TIJD van OUD en NIEUW gebakken
En dan werden er ook fritures met een eigen ijzer gebakken. Die kunnen zowel hartig als zoet zijn.
HARTIGE HAPPEN
Voor oudejaarsavond worden vele saucijzenbroodjes gebakken.
Of in Brabant worstenbroodjes
Alles stond vroeger altijd voor oud en nieuw klaar. Wat te denken van een kloksalade.
EN DAN OP 1 JANUARI
Van de overgebleven oliebollen werd er in bepaalde families een pudding gemaakt.
We geven het recept van deze dankbare oliebollenpudding.
VROEGER WAS HET TROUWENS OOK GEBRUIKELIJK om een nieuwjaarscake te bakken voor iedereen die nieuwjaar kwam wensen.
Comments are closed.