HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KNAPKOEK STREEKGERECHT uit de MAASVALLEI in Limburg

De knapkoek of knapkook  is afkomstig uit de LIMBURGSE MAASVALLEI.

MIDDEN LIMBURG

MIDDEN LIMBURG

Hij wordt volgens traditioneel recept gemaakt in Maaseik gebakken.. Het is een platte, ronde koek met een ietwat kruimelige structuur door de ruwe suikerkorrels die bovenop worden meegebakken.

Deze specialiteit is ontstaan als een soort scheepsbeschuit toen Maaseik als haven bij Maasschippers in gebruik was. Door zijn structuur droogt de knapkoek niet snel uit en is daardoor lang eetbaar.

Maar niet alleen aan de Belgische kant van de Maas worden knapkoeken gebakken. Van spelt verbouwd rond Sittard worden deze koeken ook gemaakt. Trouwens in een vierkant op de landkaart rond Thorn zijn vele bakkers die zeggen de authentieke knapkoek te maken. Er zijn recepten met gist en met bakpoeder. Kaneel en grove suiker zit er meestal wel in, maar volgens Nederland Dis is er bijna geen oude koeksoort waar zo veel ruzie over is en wordt gemaakt. Ook over ontstaan is men het niet eens. En waarschijnlijk heeft iedereen voor een stuk wel gelijk. Er zullen altijd al verschillende recepten naast elkaar bestaan hebben. En recepten veranderen in de loop van de tijd. En omdat ze niet uitdrogen zullen ze vast door schippers op de Maas zijn meegenomen. Maar of ze om die reden oorspronkelijk gebakken zijn betwijfel ik ook.

Maar hoe het ook zit: een ding moet een knapkoek doen “knap”- zeggen als het in stukken breekt.

En het blijft een lekkere koek afkomstig uit de Maasvallei bij Thorn en Maaseik.

 

KNAPKOEK MODERN RECEPT

Benodigheden:

  • 250 gram  roomboter
  • 250 gram suiker ( liefst fijne rietsuiker  of basterdsuiker)
  • 1/2 kilo  zelfrijzend bakmeel
  • weinig zout
  • wat vanillesuiker
  • kaneel
  • 2 eieren
  • grove greinsuiker

Werkwijze:

Eerst de boter koud met twee messen fijn snijden,  dan de suiker erbij. Dan de eieren erbij doen. Voeg de vanillesuiker en de kaneel toe. Zeef vervolgens het bakmeel met zout erbij. Kneed  tot een mooi deeg. Vorm er een bol van. Verpak het in plastic en zet het koel zeker een ½ uur weg.

Het deeg uitrollen, uitsteken en gelijk in de grein suiker aan een kant deppen. Zorg dat de suiker goed vast zit. Bakken op een met bakpapier beklede bakblik op 180°C, gedurende ongeveer 20 minuten. Gelijk uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.knapkoek

  • Om de smaak oorspronkelijker te maken moet je of wat fijn gehakte citroenschil of sinaasappelschil toevoegen. Heel weinig sinaasappellikeur of citroenlikeur zal ook kunnen.
  • In Maaseik wordt in september elk jaar een knapkoekfestival gehouden. Met de daar gebakken grootste knapkoek wordt de onenigheden over knapkoek zeker niet begraven. Maar reclame voor knapkoek is het zeker wel. Er is zelfs een filmpje erover op I Tube te vinden.

 

HEERLIJKE STREEKGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

maasland

 

AUTHENTIEKE LEKKERNIJEN UIT LIMBURG aan beide zijden van de MAAS:    NEDERLANDS DIS

2 Responses to “KNAPKOEK STREEKGERECHT uit de MAASVALLEI in Limburg”

  1. Peter De Bruyn schreef:

    Knapkoek is inderdaad een erg betwiste koek maar daarnaast vooral lekker. In Maaseik wordt hij niet alleen gebakken en gevierd – tijdens het Knapkoekfeest op de eerste zondag van september – hij wordt ook vaak cadeau gedaan in een speciale doos. Die is rond en wit van kleur met een dubbele rode rand. Iets waar de Maaseikenaren trots op zijn (net als het knapkoekbeeldje in de winkelstraat van de knapkoekstad.

    1. paul hoftijzer schreef:

      dank voor je reactie, peter de bruyn

      ze smaken uitstekend, maar alleen als ze knappen

      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>