HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DASLOOKSOEP in twee variaties

daslook

Er groeit nu overal ( en dus ook in de tuin) zoveel daslook , dat ik van de royale oogst maar een lekker soepje  heb gemaakt. Ook vroeger werd er van daslook een heerlijke soep gemaakt. Maar toen waren er veel meer natuurlijke plekken waar daslook kon groeien. Door te veel wegpompen van grondwater en het verdwijnen van vloeibossen is de natuurlijke ideale groeiplaats voor daslook op veel plekken in ons land helemaal verdwenen. Pluk dus daslook liever niet in het wild ( het mocht vroeger trouwens ook niet) en zelfs op landgoederen zou ik daslook zelf nooit plukken( al staat er misschien in onze ogen veel). Vroeger kon daslook in natte bossen wel tapijten van een vierkante kilometer in het voorjaar met zijn blad en daarna de witte bloemen bedekken.

Maar plant daslook in je tuin, het is een dankbare plant. 

DASLOOKSOEP 

daslook bosje

  • 200 gram jonge daslook (fijngesneden)
  • 1 klont boter
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook  (fijngehakt)
  • 1 middelgrote aardappel (in blokjes)
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • zout en peper uit de molen
  • wat zure room

Ui en knoflook in boter glazig bakken. Aardappelstukjes en 2/3 daslook kort meebakken. Even laten bruisen met de wijn erbij. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Na ongeveer een kwartier zijn de aardappels gaar. Voeg op enkele blaadjes na de rest van de daslook  en de room in de soep.

Alles met een staafmixer pureren. Eventueel door een zeef passeren. Voor het serveren nog even opwarmen. Met een lepeltje zure room en een blaadje daslook serveren.

daslooksoep

Vers brood smaakt er goed bij.

KLOOSTERKEUKEN

Ook bij de recepten uit de kloosterkeuken vonden we een soep met daslook. Want is niet zo verwonderlijk want daslook is een van de kruiden die al in de tijd van Karel de Grote in kloosters werd geteeld. In de meeste klooster was een lijst van kruiden die zowel in de keuken als om medische redenen werden geteeld.

Natuurlijk basilicum en bijvoet, dat al in de Romeinse tijd in schoenen werd gelegd want het hielp bij vermoeide voeten.

borage 2

borage of komkommerkruid

Komkommerkruid (dus borage) stond er ook altijd , zeker ook om zijn bloed reinigende eigenschappen. Maar ook bonenkruid, dille, engelwortel, dragon, venkel,kamille en hop stonden altijd in de kruidentuin van de nonnen en monniken. Nog een twintigtal andere kruiden,die alle wel steeds in onze traditionele gerechten gebruikt worden.

klooster kruidentuin

De kloosterkeuken wordt verder gekenmerkt door de simpelheid van de gerechten, dit geldt dus ook voor hun daslook soep.

DASLOOKSOEP uit het KLOOSTER

  • 100 gram daslook
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel reuzel of boter
  • 1/4 liter groentebouillon
  • 1 groot glas room
  • zout, peper en versgemalen muskaatnoot

De daslook wassen, droogmaken en zijn fijn snijden of knippen.

Het sjalotje schoon maken en in ringen snijden. In een soeppan in het vet de sjalot zachtjes aanbakken, maar niet kleuren. Dan de bouillon erbij en tot de kook brengen. Dan de room er bij , nog eenmaal alroerend tot de kook berengen, dan het vuur uitdraaien. Dan de daslook erbij en eventueel de staafmixer gebruiken om dit te pureren. Op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.

Er met vers gebakken brood van genieten.

daslooksoep uit het klooster

met een kaaskoekje en een bloemknop

DASLOOK MAG NOOIT GEKOOKT WORDEN. Bij hoge temperatuur verliest daslook zijn smaak en een groot deel van de vitamine C.

Overigens kan men vergelijkbare soep van alle in het wild te vinden looksoorten maken, maar ook met bieslook, groene uitlopers van ui, knoflook kan men zo de heerlijkste soep maken. En het staat zo op tafel.

In waterkerssoep, zoals we op Nederlands Dis kunnen vinden, kan men in plaats van sjalotten een of meerdere sjalotten door daslook vervangen. Deze moeten dan wel pas aan het eind worden toegevoegd:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/waterkerssoep/waterkerssoep bord

 

Ook kervelsoep is erg lekker, met wat daslook:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/kervelsoep/

kervelsoep

ALLE SOEPEN VAN NEDERLAND ; NEDERLANDS DIS

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>