HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NONNEVOTTEN     WAT EET MEN IN LIMBURG  met CARNAVAL

In Limburg weet men zeker wat Carnaval is. Hier hebben veel meer traditionele carnavals gerechten het overleefd.

carnaval 1

In Venlo eet men net als op meerdere plaatsen in Noord Brabant boerenkoolstamppot, natuurlijk royaal met worst. Ook andere hartige happen doen het goed als ze maar een stevige bodem leggen voor het te nuttigen bier. En als ontbijt eet men “sjpek mit ei” en een gebakken kippenpoot gaat er ook goed in.

Recept boerenkoolstamppot –

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/moos-boerenkoolstampot/

In Sittard, wat zuidelijker in Limburg is men sinds eeuwen dol op zoet gebak. Bij carnaval in Sittard horen nonnevotten.

Er wordt verteld dat deze traditie uit het Duitse Rijnland stamt, maar in mijn jeugd en nog lang daarvoor in de jaren dertig van vorige eeuw waren nonnevotten gewoon synoniem voor carnaval in Sittard. De op te snoepen nonnevotten waren een van de belangrijkste redenen voor ons om de carnavalsoptocht in Sittard te gaan bekijken.

En wat ik mij naast de heerlijke nonnevotten herinner is de hit van de toen 20 jarige Peter Koelewijn, die de optocht in 1960 domineerde. “Kom van dat dak af”, maar dan in plat Sittard’s schetterde door de straten. De dreun nestelde zich in je hoofd en wezen en was voor mij de opening naar tot toen toe voor mij totaal onbekende muziek.

Toen een week of wat later rond half vasten de krombroodjes van een heuvel in Sittard naar de toegestroomde jeugd werden geworpen, graaide ook ik naar deze broodjes. Maar intussen was ik een fan van Peter Koelewijn geworden. Hoe de krombroodjes smaakten kan ik me niet meer herinneren. De melodie met een groot deel van de tekst van “kom van dat dak af” ken ik nog steeds. Maar voor carnaval zou ik nu nog steeds naar Sittard reizen voor vers gebakken nonnevotten.  Zelfs na meer dan een halve eeuw krijg ik er  nog trek in.

Nonnevot ( Limburgs voor de kont van een non) of strik is een plaatselijk gebak in de vorm van een lus met een losse knoop. Nonnevotten worden traditioneel in Sittard op Vastenavond en ook rond Oud en Nieuw gegeten.

nonnevot 1

Het gebak is al zeer oud, in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard wilden innemen. Dus als het uit het Rijnland zou moeten komen, moet dat al in de late Middeleeuwen zijn geweest. Nu is Limburg in het verleden erg veel groter geweest dan het huidige Limburg in Nederland en Vlaanderen.

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Nonnevot in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die in de 17e eeuw een klooster hadden in Sittard, een vergelijkbaar lekkernij gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk droegen.

Dit soort gebak wordt in Zuid Limburg het hele jaar gebakken en wordt meestal poefel of Poeffele onder andere in Heerlen genoemd. Waar het trouwens ook  “ Sjtrikke “ heet.

NONNEVOTTEN

nonnevot

RECEPT: voor ongeveer 20 stuks

 

  • 1 glas melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • ½ kilo bloem
  • snufje zout
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram zachte boter
  • 2  eieren
  • en
  • bloem om te bestuiven
  • (riet-)suiker om te bestrooien

Los de gist op in de lauwe melk, voeg wat bloem en suiker erbij. Zeef de rest van de bloem in een deegkom. Maak een kuiltje in de bloem. Strooi wat zout over de rand van de bloem.
Meng in het kuiltje de melk en gist met basterdsuiker, boter en eieren en kneed beetje bij beetje de bloem erdoor tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur rijzen.
Kneed het deeg door en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad.
Snijd stroken van het deeg en maak in iedere streng een losse knoop.
Laat de knopen afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
Verwarm de frituur voor op 170 °C.
Frituur de nonnevotten om en om goudbruin en wentel ze royaal door de (riet-) suiker.

nonnevotten veel

Naast Nonnevotten worden in Limburg onder ander in Kerkrade mutzen of mutzenamandelen of muzemandel gebakken. Dit is ook een gistgebak dat gefrituurd wordt. Alleen met een  heel andere vorm.

TRADITIONELE  LEKKERNIJEN , OOK MET CARNAVAL : NEDERLANDS DIS

carnaval

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>