HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRUUR & DRIKSKEN of de verdwenen buurt winkels

Het is nog niet zo lang geleden dat plattelandsgebieden als de Achterhoek vrij geïsoleerde delen van ons land waren.

coulissenlandschap

De Achterhoek is een apart gebied in provincie Gelderland gelegen tegen de grens van Duitsland in het oosten van Nederland.

De hoofdzakelijk boerenbevolking at gewoonlijk sober met alles wat voorhanden was, maar op feestdagen en regelmatige feesten kon de Achterhoeker steven uitpakken.

Maar normaal betekende het in de Achterhoek “Eten wat de pot schaft”. En wat in de pot ging kwam in de eerste plaats van eigen land, uit eigen hof  en “kroedhof” ( moes- en kruiden tuin).

moestuin

Producten van eigen land werden geconserveerd voor de winter zoals groente in het zout,  gedroogde bonen en erwten. Daarnaast werd het vlees van eigen slacht gepekeld en daarna aan de “wiene” hoog in de woonkeuken opgehangen om verder te drogen na het eventuele roken. WiemeOok appeltjes, pruimen, peren en abrikozen werden in de nawarmte van de houtgestookte broodoven (vaak ook bij de bakker) gedroogd. En zo kwam men een schaarse winter sober door.

 

DE BUURTWINKEL

Het meeste wat men voor het dagelijkse eten gebruikte kwam van eigen land en hof, maar er waren altijd zaken die men moest aanschaffen. De winkel in het dorp leverde dat vaak aan huis. Daarnaast bezochten in de zomer marskramers de boerderijen en buurtschappen.kruidenierswinkel vroeger

Begin vorige eeuw rond de eerste wereldoorlog ontstonden zo overal op het platteland buurtwinkels. In deze winkels waren naast de gebruikelijke losse levensmiddelen ook de nieuwe producten te koop. Producten die door de schaarste van de Eerste Wereldoorlog industrieel gemaakt een plek in onze keuken kwamen veroveren. Vaak bezorgden deze winkeltjes ook nog dagelijks melk en brood aan huis. En nu ook de nieuwe “Hollandse”producten.bezorging aan huis

Wat later net na de tweede wereldoorlog kwam vaak ook de winkelier met een transportfiets langs om de boodschappen te brengen of het boekje met wat nodig was op te halen. Alles werd in die boekjes opgeschreven en eens per week, maar ook per maand of zelfs per jaar werd er dan uiteindelijk afgerekend. Deze kleine ondernemers financierden zo heel veel voor en maakte het zo mogelijk om ook als er even geen inkomsten waren toch genoeg etenswaren te kunnen kopen om gewoon te kunnen eten. Maar ook de uitgaven van de kerk werden zo geregeld.

Wed. H.J. Beernink 1930

 

In het buitengebied van de Achterhoek had je een eigen variatie hierop.

Zoals in hun buurtwinkel in De Heurne (bij Dinxperlo), waar de familie Beernink van 1918 tot 1981 thee, koffie, meel, brood, snoepgoed, schoonmaakartikelen en nog veel meer verkocht.

bruur-driksken-beernink-winkel-1969

In het pand aan de Keizersweg ( gebouwd in 1917)  aan de rand van de bebouwing in het buurtschap De Heurne hadden zij ook een pension.

Pension-Beernink-Keizerweg-De-Heurne-1942

Toen Pa Beernink overleed startte moeder Beernink haar buurtwinkel en runde gelijk een pension in De Heurne. Zo zorgde zij ervoor dat er toch te eten bleef.

Na het overlijden van hun moeder zetten Johan (Bruur) en Hendrika (Driksken) Beernink de winkel voort. Ook brachten ze brood rond voor twee bakkers en daarnaast melk. Lang voordat het woord ‘catering’ in Nederland bekend werd, kookten ze al op feesten en bruiloften.

Alle potten en pannen, compleet bestek en borden gingen in de transportfiets. Later werd hiervoor hun busje , waarmee in de ochtend was bezorgd met simpele middelen omgebouwd als rijdende kookvoorziening. En zo namen ze jarenlang een belangrijke plaats in De Heurne. Ze namen zelfs hun klanten mee om op hun kosten een dagje uit te gaan.

bruur-driksken-beernink-interieur-winkel-1981

De winkel werd in 1981 door Bruur gesloten. Zijn zus Driksken was enkele jaren daarvoor overleden en het werk werd hem teveel. Ook de opkomst van de landelijke superwinkel-ketens speelde mee in zijn besluit.

Toen de buurtwinkels zich overal in ons land vestigden, verkochten ze hoofdzakelijk levensmiddelen, die los in bakken en vaten in de winkel st0nden. Vaak namen de klanten zelf hun eigen potten en blikken mee.

mosterdkruidje

Mosterd, zout, meel & grutten, azijn, mosterd , zout, stroop, koffie, suiker & kandijklonten, rozijnen, krenten en kruiden als peper, foelie en nootmuskaat werden er los verkocht. Ieder nam vaak zijn pot of kannetje mee om de voorraad thuis aan te vullen. Met de buurtwinkels begonnen ook producten van elders, die in de loop der tijd een rol in de keuken innamen als rijst, spaghetti en macaroni. En langzaam werden het aantal bakken waar normaal producten los werden verkocht, gevuld met voorverpakte doosjes en zakjes van elders. En daarmee kwam “Hollandsche Kost” ook in de Achterhoek op tafel te staan.

Met de komst van de supermarkten ging deze grote verandering verder, tot uiteindelijk ook de buurtwinkels niet meer tegen deze grote grutters op konden concurreren en uit Nederland verdwenen.

De buurtwinkel van BRUUR & DRIKSKEN is verdwenen, maar een nazaat heeft hun traditie toch weer opgepakt. Niet als buurtwinkel, maar passend in deze tijd als internetwinkel. Daar worden kruiden, theeën en nog veel meer te koop aangeboden. Alles met de degelijke kwaliteit van en gebruikelijke service van vroeger.

En natuurlijk veel zaken met het merk BRUUR & DRIKSKEN: een eerbetoon aan wat was.

En zo blijft het handelsbloed van de Beerninks uit de Achterhoek in leven.
achterhoekse-heidethee-640hoog

Kijk maar verder op: www.kruidenmagazijn.nl

logo kruidenmagazijn.nl

 

In het assortiment van www.kruidenmagazijn.nl  worden ook ouderwetse kruidenmengsels volgens de receptuur van Nederlands-Dis verkocht. Kijk gerust op de website van deze nazaat van Bruur en Driksken. 

TRADITIE MAAKT ETEN NOG LEUKER : NEDERLANDS DIS

 

keuken nederlands dis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>