Cassia werd vroeger in Gelderland gemaakt als een passende drank voor een bruiloft.
Zwarte bessen en frambozen worden daarvoor afgetrokken in brandewijn. Samen met suiker krijgt men zo een likeur, die zeker het liefdes-gevoel zal bevorderen.
Ook Bowl werd vroeger vaak voor ene bruiloft met Cassia gemaakt: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/oud-nieuw-bowl/
Voor ongeveer 2 liter likeur heeft men wel behoorlijk wat zwarte bessen struiken nodig, namelijk een halve kilo. Die stonden vroeger vaak rond de moestuin. En frambozen waren in het wild op veel plekken aan bosranden te vinden.
CASSIA
- ½ kilo zwarte bessen
- Iets minder dan 400 gram frambozen
- ½ kilo rietsuiker ( of ½ liter suikerstroop)
- 1 liter pure brandewijn ( 40 %)
Maar een pot van ruim twee en halve liter schoon met kokend water. En spoel ze daarna door met een soda oplossing. Daarna moet je de pot nog twee keer uitspoelen en op een afdruiprek helemaal droog laten worden.
Doe er de gewassen vruchten in en stamp ze enigszins plat. Voeg de suiker of suikerstroop erbij. Goed doorroeren en giet er dan de brandewijn er over. Sluit de pot en zet het op een donkere, koele plek ( vroeger vaak bovenaan in de kelder).
Roer de cassia elke dag zeker twee keer om ( neem wel steeds een schone lepel!).Na zeker acht dagen zou men een klein glaasje kunnen uit proberen. Drie weken moet men de bessen zeker laten aftrekken.
Zeef dan de inhoud van de pot door een vochtig gemaakte keukendoek of fijne theedoek.
Bewaar de cassia in schoongemaakte flessen. Sluit de flessen goed af en bewaar op een koele plek. Laat de flessen zeker 3 maanden rijpen voor een diepere smaak. Eenmaal aangebroken kan men cassia beter in de koelkast bewaren en niet te lang laten staan.
Maar dat is meestal geen probleem, want cassia is erg lekker en ook geschikt om samen met bubbelende witte wijn als een soort aperitief als “kir” te drinken. Verder erg lekker op vanille-ijs en door crème’s voor bijvoorbeeld taarten.
- Sommigen adviseren suikerstroop in plaats van suiker bij het maken van cassia te gebruiken.
Men maakt suikerstroop simpel zelf in een half uurtje. Mensen die wijn maken hebben er vast la ervaring mee, want met suikerstroop kan je wijn beter bijvoeren. Om bijvoorbeeld de gisting weer op gang te krijgen.
SUIKERSTROOP:
- 1 kilo suiker ( mag gewone witte suiker, rietsuiker, kandijsuiker zijn)
- 4 ½ dl water
- Sap van 1 citroen ( gebruik je onbehandelde citroen rasp dan de schil eraf)
Neem een pan met een dikke bodem, zodat men dit rustig kan opkoken. Breng het water met de citroensap ( en eventueel wat citroenrasp) aan de kook. Los hier al roerend de suiker in op. Breng het voorzichtig aan de kook en laat het zeker 25 minuten zachtjes inkoken. Soms even roeren is wel handig. Laat de suikerstroop afkoelen en bewaar het in schone flessen.
Met donkere suiker krijgt men een donkere suikerstroop met iets karamelsmaak.
Er bestaat een uitgebreide traditie om vruchten op alcohol te maken. En de vloeistof gezeefd daarna eventueel als likeur te gebruiken:
https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/ouderwetse-inmaak-vruchten-op-brandenwijn/
Ook boerenjongens en boerenmeisjes vallen in diezelfde traditie: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/boerenjongens/
En
https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/boerenmeisjes/
- Het aftrekken van kruiden en vruchten door alcohol noemt men gewoonlijk macereren.
CASSIA = ook de Latijnse naam voor een kaneelsoort. Deze soort is wat grover en losser gerold van echte ceylon kaneel. Cassia wordt gewonnen van en boom uit dezelfde familie als kaneel. In de Oosterse keuken maakt men echter er geen onderscheid is.
De naam van de Gelderse Cassia stamt waarschijnlijk uit de Franse tijd want zwarte bessen heten in het Frans cassis. En er bestaat in Frankrijk een uitgebreide traditie in huwelijkslikeuren.
Trouwens van alleen zwarte bessen of frambozen kan men op de zelfde manier ook likeur maken. Voeg bij alleen zwarte bessen wel wat bladeren van de zwarte bessen struik erbij en wil je een steviger smaak eventueel een paar kruidnagels en een stokje kaneel.
NATTE TRADITIE in ons LAND : NEDERLANDS DIS