HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MEIWIJN   of een drank met wijn en lieve-vrouwe-bedstro   EEN ECHTE DRANK VAN VROEGER

nationaal kookboek

IN HET NATIONAAL KOOKBOEK  uit 1893 ( ik gebruik de derde druk uit 1901) komt na een hoofdstuk warme dranken met punch, Royal punch, eierpunch, warme wijn bisschop, kandeel, kardinaal en nog veel meer warme dranken, een hoofdstuk “Koude dranken en likeuren”.

Na hippocras besteed  de schrijver van dit boek de heer A.G.L.Westenberg, kok uit Hilversum aandacht aan meiwijn.

MEIWIJN

lieve vrouwen bedstro 3

Neem een paar bosjes zoogenaand lieve-vrouwe-bestroo. Snijd de uiteinden der stelen eraf. Doe het in een pot met 1 flesch Rijnwijn, 1 flesch moezelwijn en een paar sinaasappelen aan partjes ( zonder de schil). Voeg er 250 gram suiker bij. Sluit den pot goed dicht en laat het zoo een dag staan.

EEN RECENTER RECEPT VOOR LIEVEVROUWEBEDSTRO-WIJN OF MEIWIJN

  • 1 fles moezelwijn

wijn speciaal voor mei-wijn

  • 50 gram rietsuiker
  • ½ glas water
  • 1 perssinaasappel
  • een bosje lieve vrouwenbedstro

Overgiet de takjes lievevrouwen bedstro met de wijn en laat op een koele plek afgedekt een uur aftrekken. Zeef de wijn. Pers de sinaasappel uit en voeg bij de wijn. Kook de suiker met het water tot een suikerstroop. Laat dat afkoelen en voeg dit ook bij de wijn. Laat de wijn zo veel mogelijk afkoelen en serveer de wijn met ijsklontjes.

mei wijn

 

TRADITIONELE DRANKEN : NEDERLANDS DIS

meiwijn oude prentbriefkaart

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>