Eigenlijk zijn we nu al veel te laat om oranjebitter zelf te maken. Want je had al zeker een maand geleden ermee moeten zijn begonnen. Misschien slim om dat nu al in je agenda voor volgend jaar te zetten: 25 maart oranjebitter maken !
ORANJESCHILLETJES
Mengsels van gedroogde sinaasappels en citroenen samen met wat alcohol zijn al zeer lang voor medische redenen gemaakt. Vooral de Portugese Joden die naar de Lage Landen waren gevlucht hebben zich vaak met de handel in zuidvruchten bezig gehouden.
De koppeling van dit drankje aan het huis van Oranje stamt waarschijnlijk al uit de 17e eeuw. Later bij de kroning van Willem I in 1814 is het daarvoor in ieder geval als eerbetoon aan de koning gedronken. Eerst bij de kroning van Wilhelmina is het officieel ter ere van de Oranjes geschonken.
Bij oranjebitter worden de schillen van de citrusvruchten samen met kruiden en alcohol gedistilleerd. Nu is dat thuis nog best wel te doen, maar ook zonder te distilleren kan men een smaakvol opwarmend oranjedrankje maken.
ORANJEBITTER
- de schil van 1 citroen( natuurlijk ook onbehandeld)
- 3 eetlepels citroensap en alle pitten mogen er ook bij.
- ½ liter brandenwijn of jenever ( eventueel een andere neutrale alcohol als b.v. wodka)
- Zeker 75 gram lichte basterdsuiker
- ½ liter water
- eventueel rode voedingsmiddelenkleurstof ( of geelwortel en vlierbessen-sap of siroop)
Was de sinaasappel en de citroen goed. Droog ze af. Schil ze dan dun, liefst met een dunschiller. Schil alleen de gekleurde schil, niet het wit! Leg de schillen en de opgespaarde citroen pitjes op een stuk keukenpapier of op een theedoek en leg deze op de verwarming of in de elektrische oven op maximaal 50 graden. Droog ze tot ze hard zijn.
Kneus dan de anijszaad, haal de zaadjes van de kardemom uit de peulen en kneus deze ook en de gedroogde citroen pitten in een vijzel: grof, niet tot poeder. Doe ze met de suiker, het citroensap en de gedroogde citrus-schillen in een grote pot met deksel. Giet de alcohol erop en laat het 3 weken staan. Niet op een koude plek wegzetten, maar lekker op een warme plek laten aftrekken. Schud de pot elke dag even. Zeef het daarna met een thee- of beter een netel-doek in in de zeef en vermeng het met net zoveel water ( en voeg nu eventueel wat rode kleurstof erbij) .
- Sommigen mengen er ook nog wat saffraandraadjes door. Maar als je saffraan gebruikt houd je dan in , want teveel saffraan is niet lekker.
Een theelepel geelwortel door de kruiden kleurt de vloeistof al mooi geel, wat druppels vliersiroop kleurt het dan oranje. Men moet om het een kleur met niet chemische middelen te geven dit heel voorzichtig doseren.
Laat het vervolgens nog een week staan, er vormt zich wat bezinksel op de bodem. Om een heel helder drankje te krijgen kan men ze nu nog door een koffiefilter gieten.
Gekoeld smaakt het erg lekker, maar houd maat – want je wil op koningsdag toch niet met een houten kop eindigen.