HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VRUCHTEN OP BRANDEWIJN OUDERWETSE INMAAK   

pruimen op alcohol 2

Vruchten op brandewijn werden vroeger zo gegeten of verwerkt in gebak, waarbij men meestal de vruchten eerst liet uitlekken. De likeur werd daarnaast vaak apart, vooral door dames op familiefeestjes gedronken. In de kelder stonden twee potten meestal met pruimen en frambozen bij ons  naast de zelfgemaakte  boeren-jongens en -meisjes.

pruimen op alcohol

VRUCHTEN OP ALCOHOL

  • 1 kilo verse vruchten of ¾ kilo gedroogde vruchten
  • 250 gram fijngemalen rietsuiker
  • 1 liter brandewijn ( zeker 35 % alcohol)
  • 1 onbehandelde citroen

Was de stopfles met dop goed schoon met soda en spoel het na met helder warm water. Laat de pot goed uitlekken.

Gebruik alleen gaaf en rijp fruit. Was de vruchten goed, eerst met lauw water, daarna met koud water en laat ze goed uitlekken. Men kan vruchten met of zonder pitten inleggen. Verse pruimen, perziken en abrikozen werden meestal eerst ontpit. Daarbij werden soms kapotgeslagen pitten onderin de stopfles gedaan. Kersen werden bij ons nooit ontpit en gingen net zo als frambozen zo in de pot.

Vul de potten tot ongeveer vijf centimeter van de rand met de droge vruchten. Strooi terwijl je de pot met vruchten vult telkens wat suiker op de vruchten. Voeger ook wat citroenrasp en als laatste de sap van de citroen toe. Laat alles in de keuken minstens 2 uur afgedekt staan. Een nacht mag ook wel. Vul nu de pot met brandewijn tot minstens een centimeter boven de vruchten. Schud de pot met vruchten even en vul dan de brandewijn weer aan. Laat de alcohol zeker 3 weken intrekken, maar langer mag ook. Zet ze daarvoor liefst in een donkere, koele plek zoals in een kelder. De vruchten zijn afgesloten lang houdbaar. Breek mendepot aan dan kan mende inhoud beter in een week of twee leegmaken. In de koelkast bewaard zijn de vruchten eenmaal aangebroken langer houdbaar.

frambozen op alcohol

Heerlijk op cake, bij ijs, op pudding en in gebak.

  • Legt men gedroogde vruchten of noten in dan kan men voor de smaak de helft van de brandewijn door armagnac of cognac vervangen en er wat echte vanille bijvoegen.
  • Bij kersen en pruimen kan men ook helemaal of voor de helft rum gebruiken. Men kan dan ook een pijpje kaneel en wat kruidnagels voor een intensere smaak toevoegen.
  • Ook restjes “oude”likeur kan men voor deze inmaak gebruiken.

CASSIA is ook een traditioneel inmaak op brandenwijn:

https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/gelderse-cassia-een-heel-oude-huwelijksdrank/    een echte ouderwetse Gelderse huwelijksdrank.Cassia drank

TRADITIONEEL GENIETEN : NEDERLANDS DIS

perziken op alcohol

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>