HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPARRENBIER voorjaarsdrank UIT DE NATUUR OF JE TUIN     

spar

Hebben jullie ook de kerstboom met wortel en al in je tuin geplant en begint de boom eindelijk na een jaar moeizaam worstelen weer in zijn krachten te komen, dan moet je blij zijn. Natuurlijk voor deze boom omdat de kerst-ellende overleefd is, maar ook voor jezelf want in de toekomst kan hij de grondstof bieden voor sparrenbier.  En dan bedoel ik niet het bier dat aangerukt wordt als op nieuw net gebouwd gebouw het hoogste punt bereikt en de dakspar gelegd is, maar aan bier gemaakt van jonge sparrentwijgjes.

sparretakken

sparrentakken

Verwijzend naar een kerst boom weet iedereen nu gelijk wat een spar is. En niet zoals wij dat dwaas kerstden noemen, want dit zijn sparren. Dennen zijn ook naaldbomen maar die hebben lange naalden die per twee gepaard aan de plant zitten.

takken van de den zijn niet geschikt om bier van te maken

takken van de den zijn niet geschikt om bier van te maken

SPARRENBIER

sparrenbier

  • 50 jonge sparrentwijgjes ( minstens 10 cm . lang)

sparrentwijgjes

  • 400 gram rietsuiker
  • 120 gram schenkstroop ( liefst donkere, maar lichte mag ook)
  • 5 liter water
  • Biergistcultuur ( dus gist)

Pluk de sparrentwijgjes van af half mei tot begin juni als ze 10 cm. lang uitgelopen zijn. Kook ze een half uur in het water. Zeef het water als het nog warm is en los er de stroop en de suiker in op. Zo nodig verwarm je het hiervoor licht.  Doe het in een grote ruime pot of fles. Voeg als het lauwe is de gistcultuur er door. Laat het 6 dagen op kamertemperatuur  ( vooral niet in de zon of in de tocht zetten) fermenteren. Doe een prop watten in de halsopening van de fles of pot of span er een stukje stof over. Pas op dat het bier de pot of fles uit schuimt, dus kies er voor echt om echt een royale fles of pot te gebruiken.

Filter de vloeistof na de zes dagen en laat het verder nog vier dagen met een waterslot verder fermenteren. Decanteer het weer en bottel het in oude grolschflesjes. Na een week nu koel weggezet is het bier te drinken.

sparrenbier 3In Duitsland maakt men sparrenbier met alleen donkere stroop. Bij sparrenbier wordt vaak gember, nootmuskaat en kardemom bijgevoegd. In Rusland zelfs mierikswortel. SPARRENBIER heeft een eigen behoorlijk uitgesproken smaak. Net als bij Guinness moet men er eerst aan wennen , maar daarbij willen velen niets anders. sparrenbier 2

 

Een recept voor sparrensiroop: http://lappland-aventyret.blogspot.nl/2013/06/sparrensiroop.html

( met dank aan Gonny uit Zweden)

sparrensiroop gonny

 

 

DRINK OP & VAN DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

bierkruik voor spaarenbier

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>