HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GANZEN- en EENDEN-LEVER van GEPROPTE DIEREN: nooit op tafel, ook zeker niet met KERST

EENDEN & GANZEN voor hun grote lever VOLPROPPEN- of te wel “foie gras”.

ganzenlevers

 

In Frankrijk, de grootste producent van foie gras ter wereld, ondergaan nog steeds jaarlijks 40 miljoen vogels (vooral eenden, maar ook ganzen) een intensieve mishandeling. GAIA in België pleit voor een verbod op het dwangvoederen van eenden in België, want in dit land is het nog steeds toegestaan om de eenden dagelijks vol te proppen. De organisatie Gaia moedigt de consument in België aan geen “foie gras” meer te consumeren en dat vooral niet ook tijdens de feestdagen te doen.

het-proppen-van-ganzen

Deze gruwel moet stoppen!!

Aan de hand van zeven feiten is het eenvoudig uit te leggen waarom deze “foie gruwel” moet stoppen.

 

De eenden kunnen niet eens vliegen

mulard-eenden

De mulard-eend is een hybride eendensoort die enkel gebruikt wordt voor de productie van foie gras. De levensverwachting van die eenden bedraagt in normale omstandigheden 20 jaar, maar in de fokkerijen wordt hun leven doorgaans al na amper drie maanden afgebroken.

 

Vrouwelijke kuikens worden vermalen.

Enkel de mannetjeseenden worden gehouden voor de productie van foie gras. Miljoenen vrouwtjes worden gedood: ze worden vermalen of vergast. Om agressief gedrag tussen in stevige stress levende mannetjeseenden te vermijden, knippen de meeste foie gras-producenten een deel van hun snavel en/of van hun klauwen. Diervriendelijk is dit niet te noemen.

 

Dwangvoederen: het equivalent voor een mens van 20 kilo spaghetti per dag

Twee keer per dag worden de vogels gedwongen om maïspap te slikken, die hen via een pneumatische pomp wordt toegediend. Hiervan wordt de lever ziek (leversteatose of leververvetting) en vergroot enorm. Ze worden gedwongen een kwart van hun lichaamsgewicht te eten. Dat is alsof een mens elke dag 20 kilo gepureerde spaghetti onder dwang zou moeten eten. Na die dwangvoeder-periode is de zieke lever van de dieren tot tien keer groter dan normaal.

 

De praktijk van het dwangvoederen is een vorm van dierenmishandeling. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Een recent wetenschappelijk onderzoek (2015) op de Universiteit van Cambridge, onder leiding van professor Donald M. Broom en doctor I. Rochlitz onderzocht de gevolgen van dwangvoederen op het eendenwelzijn. De resultaten zijn duidelijk en formeel. Door de dwangvoedering hebben de eenden geen controle meer over een aspect van hun leven dat nochtans cruciaal is om te overleven: de opname van de juiste hoeveelheden voedsel in het kader van een gepast dieet. Dit tast hun gezondheid en welzijn aan.

 

Dwangvoedering is pas in 17 landen wereldwijd verboden.

In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden of worden de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat ze de praktijk de facto veroordelen. Slechts 5 EU-landen produceren “foie gras”: Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België. In Israël, een land dat vroeger 10 keer meer “foie gras” produceerde dan België, werd dwangvoedering in 2003 verboden.

 

“Foie fin”: foie gras zonder dierenleed en zonder dwangvoedering.

verantwoorde-ganzenlever

Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te produceren zonder de vogels te dwangvoederen, meer bepaald door ingrediënten aan de gezonde lever toe te voegen nadat de dieren zijn geslacht. Die methode wordt dan wel weinig toegepast, maar heeft tenminste de verdienste dat ze geen beroep doet op de zeer bedenkelijke praktijk van het dwangvoederen. Enkel de merken Labeyrie en mogelijk Rougié brengen vandaag foie fin op de markt.

 

Er bestaan alternatieven zonder dierenleed

Er bestaan tal van feestelijke alternatieven die niet met dierenleed gepaard gaan. Vanuit die visie nodigt GAIA de consumenten uit om foie gras te vervangen door Faux Gras® de GAIA, een 100 % plantaardig, diervriendelijk en overheerlijk feestelijk alternatief.

 

“Ook een keer “foie gras” per jaar te eten is bijdragen aan dierenleed”, vertelt ons de Belgische organisatie Gaia.

 

MEN KAN NATUURLIJK GAIA STEUNEN

Droomt u van een samenleving waarin dieren met respect behandeld worden en een volwaardig leven leiden?

Wijzelf kunnen door onze dagelijkse keuzes en handelingen een steentje daartoe bijdragen. Steun bijvoorbeeld de verschillende campagnes op www.gaia.be.

ganzenlever-op-toast

Maar eet vooral ook niet bij uw kerstdiner “foie gras”.

paul hoftijzer / nederlands-dis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>