HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEVLOCHTEN BROOD voor PASEN of CHALLAH voor de Sjabbat

CHALLAH voor de Sjabbat en gevlochten brood voor Pasen.

Drentse Galletjes

Drentse Galletjes

Ook gevlochten broden worden traditioneel hier door niet-Joden bij Pasen gegeten. Nu is het daarbij komisch dat dit soort brood ( mede gezien de naam alleen al) uit de Jiddische traditie stamt. Nu worden gevlochten broden het hele jaar voor de Sjabbat gebakken. Alleen niet voor Pesach, het Joodse paasfeest. Want in die periode wordt alleen ongerezen brood = matze gegeten.

Challah/Challe/Challot/Galle is het traditionele brood dat voor alle Joodse feestdagen en de Sjabbat wordt gebakken en gegeten. Gewoonlijk worden er twee gevlochten broden in een mandje bedekt met een mooie doek voor de Sjabbat viering op klaar gezet. Twee gevlochten broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het Joodse volk tijdens hun veertigjarige omzwervingen door de woestijn op vrijdag uit de hemel daalde. Daardoor hoefden de Joden voor de heilige sjabbat hier niet voor de zorgen. De twee broden worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was.

TRADITIE VAN HIER

De traditie van het Joods gevlochten brood is in een aantal streekbroden in Nederland overgenomen, zo bakt met galletjes in Drenthe en Galles in de vorm van een groot vlechtbrood in Noord Holland.

challe

jiddische gevlochten broden met sesam en maanzaad

RECEPT voor TWEE CHALLAH

  • 1 zakje droge gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 75  á 125 ml lauw water
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels plantaardige olie
  • 2 losgeklopte eieren
  • ¾ kilo gezeefd meel of bloem

Om het brood een korst te geven: 1 ei losgeklopt met wat zout en suiker en sesam- en maanzaad om de broden mee te bestrooien.

BEREIDING

Giststarter maken van het lauwe water, de suiker en 50 gram meel. Als het geheel gaat bruisen de rest van het gezeefde meel toevoegen, het zout en de olie en het ei. Tot een elastisch deeg uitkneden. (afhankelijk van de grote van de eieren, de vochtgehalte van het meel, moet men om een soepel deeg te krijgen eventueel wat meer water toevoegen. Is het deeg te nat, als het aan je handen blijft plakken na het kneden, voeg dan wat bloem of meel toe). Op een vrij koele plaats zeker 1 ½ uur afgedekt wegzetten. Dan het deeg ( eventueel wat bloem toevoegen) weer grondig doorkneden. Liefst een nacht koel afgedekt wegzetten.

De volgende dag het deeg in twee delen opsplitsen. Elk deel weer in drie of vier delen splitsen.

Een bakblik met bakpapier licht in oliën.  Uit elk bolletje deeg een lange streng van zeker 45 centimeter lang en 2,5 centimeter dik vormen. Drie of vier strengen aan elkaar drukken en van de strengen als een vlecht een brood maken. Op dezelfde  manier het andere vlechtbrood maken.

Broden bestrijken met mengsel van ei met suiker & zout en het ene brood met sesam, het andere met maanzaad bestrooien. Weer afdekken met een theedoek en een uur op een lauw warme plek laten narijzen. Afbakken in een goed voorverwarmde oven van ongeveer 190 ⁰C. Baktijd ongeveer 40 minuten. Door op de bodem van het brood te kloppen kan men controleren dat het brood gaar is ( het klinkt dan hol).

Rustig op rooster afgedekt laten afkoelen.

Ongerezen brood- Matze : https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-matzes-ongerezen-joods-brood/

matzes

Rijk gevuld Paasbrood: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-voor-pasen-rijk-gevuld-paasbrood/

paasbrood 1

RIJKE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

gevulde eitjes voor pasen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>