Oorspronkelijk zijn Krimsel of Gremsjelies koekjes voor Pesach ( Joods Pasen). In de paastijd mag men in de Joodse traditie geen gegist brood of gebak eten. Daarom ontstond dit simpel te maken koekje op basis van matzes. Een typerend gerecht uit de Nederlandse Jiddische traditie.
KRIMSELS
Nodig:
- 7 matzes
- 2 eetlepels boter of olie
- 3 eieren
- 150 gram suiker
- 75 gram gepelde amandelen
- 100 gram rozijnen
- 1 theelepel kaneel(gemalen)
- 50 gram stemgember
- 1 geraspte citroenschil (onbehandeld)
- beetje zout
Bereidingswijze
Breek de matzes en doe ze in een plastic-zak en maak ze met de deegroller zo fijn mogelijk. Leg de kruimels in een vergiet of een zeef, laat er wat water overlopen zodat ze wat vochtig worden, maar niet te nat!
Was en wel de rozijnen, snij de amandelen en gember heel klein.
Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop de eiwit met wat suiker en snufje zout hard ( maak de kom en de gardes schoon met een stukje citroen) . Klop het eigeel in een andere kom, ook met wat suiker tot een soort crème. Roer alles door elkaar, als laatste het eiwit er door vouwen. Kneed het tot een bal en voeg eventueel nog wat matzemeel toe als de massa te vochtig is ( gewone bloem kan ook maar dat is niet authentiek ).
Vorm er koekjes van en bak ze in de koekenpan met de boter of olie tot ze mooi bruin zijn.
Niet op een te hoog vuur bakken, anders verbranden de rozijnen.
Ander recept met Matzes: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/
Recept om zelf Matzes te maken: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-matzes-ongerezen-joods-brood/