HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TAFELZUUR = ATJAR   Onmisbaar bij een echte Oost Indische maaltijd

ATJAR :

Wat in azijn ingemaakte kool of andere  groente ontbreekt zelden bij een wat uitgebreide Oost Indische maaltijd. De potjes van verschillende soorten kan men bij elke Toko in ons land koken, maar het is veel leuker op dit zelf te maken.

Atjar ketimoen         ZUUR VAN KOMKOMMERS

NODIG:

  • 2 komkommerskomkommerolant

 

  • zeezout
  • Wat olie
  • 1/3 liter appelazijn
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Wat sambal oelek of 4 Spaanse peper zonder pitten
  • 4 kemirie-noten

kemirie

  • Wat (palm-)suiker
  • 2 theelepels geelwortel
  • 2 theelepels gemberpoeder of een klein schijfje verse gember ( zeer fijn gesneden)

 

Was de komkommer. Schil deze niet ,maar snij ze in de lengte in twee delen. Snij deze helften in stukjes van ongeveer 2 centimeter breed. Overstrooi ze met zeezout en leg ze in een vergiet. Laar ze zeker enige uren in de vergiet uitlekken.

Rooster de kemirie noten in een droge koekenpan. Hak ze als ze afgekoeld zijn fijn. Wrijf ze met de ui, de knoflook, geelwortel, gember en suiker tot een brij. Bak dit in wat hete olie mooi aan, voeg de azijn erbij en een lepel met sambal. Laat alles even doorkoken. Droog de uitgelekte komkommerstukjes  helemaal af met keukenpapier.   Stop de stukjes komkommer in jampotten en overgiet het met de afgekoelde kruiden azijn.Deze atjar is redelijk lang afgesloten houdbaar. Eenmaal aangebroken niet te lang bewaren.

athjar ketemoen

LEKKERE OOSTERSE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

atjar tampoer

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>