HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

EEN APPELTAARTJE voor 1 APRIL  =  ZOTTENDAG       

Op de overgang van winter naar zomer werd op 1 april al eeuwen lang grappen uitgehaald.

Mensen werden vaak op weg gestuurd om onmogelijke zaken bij een verre buurman of oom te halen. Er bestond vroeger lokaal bij bakkers hier de traditie voor die dag ook een speciale traktatie te bakken, maar jammer genoeg zijn die verdwenen. We weten dat vroeger bijvoorbeeld in Terneuzen lange neuzen als koekje op 1 april werden gebakken en uitgedeeld.

poisson d'avril

In Frankrijk maar ook in Franstalig België noemt men de 1 april grappen “de vis van april”. Kinderen krijgen een visje op hun rug geplakt en banketbakkers bakken die dag koeken in de vorm van een vis. Dat zal waarschijnlijk voorkomen uit de vastentijd voor Pasen, want in deze tijd mocht men alleen maar vis eten en zeker niet snoepen.

1 april vissentaartje

  • Bladerdeeg
  • 1 ei-wit
  • 4 zachtzure appels (goudrenet)
goudrenet

goudrenet

  • 100 gram fijne suiker
  • 1 ei dooier
  • 2 lepels abrikozenjam
  • Citroensap

Vorm van het bladerdeeg een ovale vorm. Snij reepjes van 1 cm breed van de bladerdeeg. Plak die met wat losgelagen ei-wit aan de rand van het ovaal vast. Maak van de bladerdeeg een soort vissenstaart en plak die aan de ovaal vast. Eventueel kan men ook een vin aan de onder- en bovenzijde er aan plakken. Als laatste vormt men natuurlijk een vissenkop met oog en plakt die binnen in de vis vast. Zet de vis een half uur afgedekt in de koelkast om wat op te stijven.

Schil twee appels, haal het klokhuis eruit en snij de appels in kleine stukjes. Kook dit met weinig water op een zacht vuur in 15 minuten tot een moes. Voeg dan er 75 gram fijne suiker en eventueel wat vanillesuiker bij. Laat het afkoelen.

Schil de andere appels, snij ze in dunnen plakjes, Giet er wat citroensap over om ze niet te laten verkleuren.

Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel de appelmoes erover en leg de appelschijfjes als vis-schubben erover heen. Bestrijk de randen met ei-geel. En strooi als laatste de rest van de suiker over het taartje.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Zet het taartje in de oven, zet na 10 minuten de oven wat koeler op 180°C en bak dan nog ongeveer 15 minuten verder totdat het taartje mooi gekleurd is. Haal het taartje uit de oven en kwast de losgeklopte abrikozenjam over het nog warme taartje, zodat het gaat glimmen.

Tarte-aux-pommes-poisson-d-avril

Voor een recept voor simpel bladerdeeg: https://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/bladerdeeg-snelrecept/

Wil men meer weten over alle vormen van bladerdeeg:

https://www.nederlands-dis.nl/dis/voorgerecht/zeer-lange-traditie-saucijzenbroodje/

kleine saucijzenbroodjes

kleine saucijzenbroodjes

dan kan men natuurlijk ook een saucijzenbroodje maken , maar het zelf maken van bladerdeeg is een grotere prestatie. En lukt het niet dan kan men nog altijd bladerdeeg kant en klaar kopen.

Deze traditie van dit 1 april taartje van onze Zuiderburen zou bij ons in Nederland niet misstaan.

 

ALLE GEBRUIKEN IN DE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

poisson d'avril

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>