HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLANKE SPECULAAS & KLEIKOEK TRADITIONEEL GEBAK uit TEXEL

terugkijken

Als je na een bezoek Texel verlaat, zit zand nog in je spullen, maar de kleuren en geuren van de Slufter beginnen al snel te vervagen.

Je tassen kunnen wel propvol zitten. Texel heeft veel te bieden, maar je verbaast je toch weer over de ergernis die sommige vaste bewoners van Texel  duidelijk etaleren tegen allen die maar tijdelijk op Texel verblijven. Boos zijn op anderen die niet alle tijd op dit bijzondere stukje Nederland kunnen doorbrengen, terwijl de vaste bewoners dat zelf wel kunnen.

Maar bijzondere voedingsproducten dat heeft Texel zeker. Nu mag de schapenkaas (sinds 1930 of zoiets) niet meer met uitgeperste schapenkeutels op smaak en kleur gemaakt worden, maar eigenzinnige schapenkaas maakt men er nog steeds. Verder smaakt de echte boerenkaas en andere plaatselijke zuivel nog steeds overheerlijk. En natuurlijk is er veel te oogsten uit de wateren rond het eiland en de stroken tussen land en zee. Zoals ook het proefproject voor zilte groentes mooie resultaten oplevert. Daarnaast zijn er ook andere zaken als de teelt van shiitake en zelfs een goedlopende eigen Texelse brouwerij met bieren voor de chauvinistische Tesselaar of Tekselaar.

Kleikoek ui Texel van bakker Timmer

Kleikoek uit Texel van bakker Timmer

En dan bakt men ook nog andere zaken op Texel, vaak zoals vroeger uit roggemeel zoals kleikoek en dan heb je nog eigen blanke speculaas.

Dus nu een recept uit  “De Smaak van Texel” van onder andere Annette van Ruitenburg.

Texelse blanke speculaas

texelse koek

Ingrediënten:

 • 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
 • 225 gram witte basterdsuiker
 • 475 gram bloem
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
 • ½ theelepel fijngesneden foelie
 • 10 gram dubbelkoolzure soda of andere bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 35 gram gehakte amandelen
 • 1 ei

Maak een soepel deeg van de ingrediënten. Laat het deeg in folie op een koelplaats een half uur rusten. Rol het dan uit tot een plak van 1 centimeter. Steek er koekjes uit. Verwarm oven voor op 160 ⁰C. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 40 minuten gaar en licht bruin.

Alleen tweede hands nog voor veel geld te koop kookboek. Ooit Kookboek van het jaar

Alleen tweede hands nog voor veel geld te koop kookboek. Ooit Kookboek van het jaar

Blanke speculaas kunt U zo thuis maken. Maar kleikoek uit Texel blijft moeilijker.

Er bestaan meerdere kleikoeken in Nederland. Alleen het recept van Texelse kleikoek wordt door de bakker ervan geheim gehouden. Naar alle waarschijnlijkheid is het een behoorlijk oud recept, gemaakt van vooral ingrediënten die voor een groot deel van Texel zelf afkomstig waren. Allereerst gemaakt van roggemeel, een graan dat altijd al op het eiland verbouwd en vermalen is. Dan voegen we als zoetmiddel honing toe. En dan nog een ei, want kippen waren er altijd ook al. Met wat zoet water maken we een deeg. Dan hebben we de belangrijkste spullen om een lekkere, platte en kleffe Texelse kleikoek te maken en dan vullen we die met fijngesneden sukade. Met wat stroop en suiker en een snufje zout  hebben we de belangrijkste ingrediënten in kaart gebracht.

Dan hebben we kleikoek in Twente en dat is andere koek. Die daarnaast ook nog als tulband gebakken wordt.

Twentse Kleikoek ( Tulband)

Twentse kleikoek in tulbandvorm

 • 160 gram witte basterdsuiker
 • 160 gram boter ( kamertemperatuur)
 • mespunt kaneel
 • 1/2 losgeklopt ei
 • Wat zout
 • 200 gram tarwebloem
 • 10 gram bakpoeder

 

Draai van de zachte boter met de suiker, het zout en de kaneel een crème. Voeg dan nog steeds mixend het losgeslagen ei erbij.  Zeef de bloem met de bakpoeder boven dit mengsel en kneed het tot een soepel deeg.  Pak het in folie en leg het zeker een uur koel weg.

Verwarm de oven voor op 160 °C. tulbandvormBeboter de tulband vorm en druk het deeg in de vorm. Bak de koek in zeker een uur gaar en bruin. Heel de koek in de vorm uit de oven. Laat de koek in de vorm afkoelen. Stort als de koek lauwwarm is op een rooster.

Snij de koek in plakken.

 

Heb je door de speculaas van Texel trek in andere speculaas gekregen! Bak zelf uw lekkernijen.

amandelspeculaas

 

Voor meer van deze lekkernijen, zeker ook die voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

EEUWENOUDE BAK-TRADITIE : NEDERLANDS DIS

speculaasbrokken

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>