HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLAUWVINGERS   EEN KOEKJE UIT DE OUDE HANZESTAD ZWOLLE

hanzesteden

Een vete die al sinds de Hanzetijd tussen de stad Kampen en de stad Zwolle bestaat , ligt ter grondslag aan de naam blauwvingers. Hoewel beide steden lid van de Hanze waren was in die tijd Kampen een rijke stad en Zwolle een arme stad. Na het afbranden van de kerk en de halve stad Zwolle in 1324 , die waarschijnlijk werd aangestoken door de roofridder Zweden Van Voorst, bleef het klokkenspel uit de kerk toch onbeschadigd. Nu wilde Kampen de stad Zwolle toen wel helpen door het carillon van Zwolle voor veel geld over te kopen. Na veel een weer praten werd de koop geregeld, al kostte  dit wel veel gedoe. De trots van Zwolle was in het geding en Kampen wilde wel laten zien hoe rijk en goed ze wel waren. Uiteindelijk werd de koop afgehandeld, maar om Zwolle voor aap te zetten  betaalde Kampen de stad Zwolle in zakken vol met vierduiten-stukken, zeg maar 5 cent-muntjes. Dus hebben de Zwollenaren dagenlang moeten tellen en van dat tellen kreeg men blauwe vingers. En zo kregen Zwollenaren hun bijnaam blauwvingers. Maar kon de kerk en de stad wel herbouwd worden.

zwolle vroeger 2

Maar in de loop der jaren is de welvaart van Kampen en Zwolle op en neer gegaan en veranderde de scheldnaam in een soort erenaam. En zo bakt men nu in Zwolle ter ere van de stad lekkere koekjes in de vorm van een vinger :  dus blauwvingers.

BLAUWVINGERS

blauwvingers blik

Spritsrecept

  • 150 gram boter – kamertemperatuur
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • Vanillemerg of citroenrasp
  • 3 gram zout
  • 1 eiwit
  • 200 gram tarwebloem

De boter tot room kloppen, dan de suiker, de vanille of citroen erbij en wat zout. Dan al roerend het eiwit er door mengen. Zeef dan de bloem erbij en spatel het luchtig door elkaar. Neem een spuitzak en vul die met het deeg,

Neem een bakblik, bekleed het met bakpapier en kwast het in met wat olie. Spuit de spritsen in reepjes van ongeveer 8 cm. lang. Verwarm de oven voor op 160  ⁰C in ongeveer 20 minuten gaar. Gelijk uit de oven nemen en vlak neerleggen.

Als de koekjes nog warm en erg zacht is drukt men gelijk na het bakken aan een kant een holte in het koekje en vul dat op met een chocolade glazuur van

  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel cacao
  • 1 eetlepel water

blauwvingers

LOKALE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

zwolle

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>