
Na de vastenperiode voor Pasen werd vooral in het zuiden van Nederland voor Pasen zeer rijk gevulde paasbroden op tafel gezet en gegeten. Dit om Pasen na een periode van niet snoepen op een feestelijke wijze te kunnen vieren. Niet veel katholieke mensen vasten nog, maar de traditie van een mooi paasbrood met Pasen moet zeker niet verdwijnen. Nog tegenwoordig kent elke plaats in het zuiden wel een bakker met een eigen versie hiervan, zoals bijvoorbeeld in Maastricht.
Nog een voordeel is dat je Paasbrood eigenlijk eerder kunt bakken, een paar dagen bewaard paasbrood ontwikkeld een veel intensere smaak, terwijl het brood vooral door de vulling eigenlijk nauwelijks oudbakken kan worden. Zo houdt men met Pasen tijd om ook andere gerechten te bereiden.
RECEPT van een Zuiderlijk LIMBURGS paasbrood.
Giststarter van
- 1 eetlepel bloem
- 35 gram verse gist
- 1 theelepel rietsuiker
- ¼ liter lauwe melk
VERDER:
Royale vulling:
- 50 gram sukade (in zeer kleine stukjes gesneden)
- 50 gram orangeade (gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes)
- Rasp van een onbehandelde citroen
- Sap van dezelfde citroen
- 50 gram gepelde hazelnoten of amandelen
- 100 gram rozijnen en/of krenten ( gewekt in glaasje rum / vind je de smaak van rum niet lekker of bij kinderen week de rozijnen en krenten in oude (vruchten/kruiden of groene ) thee
Verder voor het deeg
- 200 gram boter (op tijd uit de koelkast)
- 150 gram riet- of bastaardsuiker
- snuf zout
- een mespuntje saffraanpoeder
- merg van 1 vanillestok of vanillepoeder
- 7 à 8 eierdooiers
- 550 gram bloem of 450 gram bloem en 100 gram volkoren meel
AFWERKING:
Bereidingswijze
Maak de giststarter: Strooi in een grote kom 1 eetlepel bloem, verkruimel er de gist in, strooi er de suiker op en overgiet met de lauwe melk. Meng goed, dek af met een theedoek en laat een kwartier op een lauwwarme plaats staan.
Hak de noten fijn, meng met de rest van de vulling.
Klop in een mengkom de boter met de suiker romig. Meng er het zout, saffraan en het vanillemerg door heen. Klop nu de eierdooiers er één voor één door. Voeg dit bij de giststarter en roer goed om. Meng al roerend de rest van de bloem erbij. Kneed tot het deeg van de rand loskomt en dat men een luchtig geheel is geworden. Dek het af met een theedoek en zet het weer een half uur weg. Doe de royale vulling door het deeg, dek weer met de theedoek af en laat terug rijzen tot het volume verdubbeld is, nog minstens drie kwartier tot een uur. Beboter een grote hoge bakvorm, leg er het deeg in en laat opnieuw rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak het paasbrood 15 minuten op 200°C, verlaag de temperatuur tot 175°C en bak nog 45 minuten verder. Als het paasbrood hol klinkt als je op de onderzijde klopt is deze voldoende gebakken. Laat het brood nog even buiten de oven in de vorm rusten. Op een rooster storten en zeker een half uur laten afkoelen. Bestrooien met poedersuiker . Afgekoeld zeker een paar dagen koel bewaren ( in plastic zak! of doos).
Er worden traditioneel meer soorten krenten- en rozijnenbrood in de lage landen gebakken: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/krentenbrood-kramiek-noord-zuid/
Of in Twente en de Achterhoek: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/wegge-krenten-of-pille-streekgerecht/
En natuurlijk ook krentenbollen: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-krentenbollen/
En niet te vergeten met Kerstmis: Kerststol – https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/kerstmis-kerststol/