Net zoals alle andere plaatsen rond de vroegere Zuiderzee is er ook in Volendam veel veranderd na de afsluiting van de Zuiderzee. Maar ondanks al deze veranderingen is Volendam erg op zichzelf gebleven en zelfs in de huidige tijd nog een behoorlijke gesloten gemeenschap. Naast alle oude gewoontes , zijn zo ook de klederdrachten nog steeds aanwezig. Al is het maar om de toeristen niet teleur te stellen. Ook kent men nog meerdere traditionele gerechten zoals zootje van paling en broodjes gerookte paling. Al realiseren we niet dat het roken van paling pas na 1930 pas echt als activiteit belangrijk is geworden. In de vishandel zijn de Volendammers wel gegaan. En als oorspronkelijk rooms-katholiek dorp niet voor niets vooral in de katholieke delen van ons land. Hoeveel Volendamse vishandels kom je niet op de weekmarkten in Limburg tegen met een achternaam als Smit, Visser, Keizer en Schilder. Of misschien ook als vertolker van de Volendamse sound.
In dit Volendam heeft Dikke koek het ook overleeft. Het is een heel oud gerecht. Een soort cake, die je als tussendoortje of tijdens de broodmaaltijd kunt eten met lik boter. Deze koek werd vroeger vaak op een petroleumstelletje in een gietijzeren pan gebakken. Dit duurde bijna een hele dag want om hem gaar te krijgen zonder te verbranden, moest hij op een heel laag pitje staan. Het is geen duur recept. Zo werd het ook als avondeten gegeten, zo had je weer een dag eten op tafel wat voedzaam, goedkoop en nog erg lekker was. In Volendam wordt dit als een typende eigen gerecht gezien.
DIKKE KOEK
Nodig
- ¼ kilo reuzel ( tegenwoordig boter)
- ¼ kilo lichte basterdsuiker
- ¼ kilo bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 4 eieren
- snufje zout
- vanille of vanillesuiker
- extra: Geweekte rozijnen en/of krenten ( vaak in een restje likeur, maar oude kruiden thee werkt ook goed)
Roer de basterdsuiker door de boter en voeg hier de vanille en het zout aan toe.
Klop de eieren los en voeg die al roerend bij het mengsel. Zeef er dan de bloem bij en voeg daarna de bakpoeder toe. Giet het beslag in een ingevette vorm.
De oven hoeft niet echt erg warm te zijn 155 °C gaat prima, dan moet men de dikke koek er ruim een uur inlaten. Prik met een brijnaald om te controleren of de koek gaar is, er mag niets aan de naald blijven hangen.
Naast met boter , smaakt dikke koek ook erg lekker met warme vanillesaus.
Recept lijkt op een ander traditioneel gerecht: Jan in de Zak, Poffert, Ketelkoek, Broeder of hoe het ook weer heet: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/broeder-jan-in-de-zak-ketelkoek-poffert/
En dan hebben ze in Volendam het altijd over Zootje net paling: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/zootje-van-paling/ Maar er zijn genoeg mensen, die paling om vele redenen nooit eten.
TRADITIES ROND HET IJSSELMEER : NEDERLANDS DIS