HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DRIE KONINGEN  TAART

In Vlaanderen gaan kinderen nog langs de deur ( dank voor de foto)

In Vlaanderen gaan kinderen nog langs de deur , in Nederland bijna niet meer  ( onze dank voor de foto)

Driekoningen is een kerkelijk feest dat vroeger zowel door protestanten als in katholieke kringen werd gevierd. Kinderen gingen minstens met z’n drieën langs de huizen met een doek als mantel om en kronen op het hoofd. In de hand een lampion of een ster en één van de kinderen was zwart beroet. Ze zongen bij elk deur een lied  en kregen dan soms snoep, maar vaker een stuk koek of een appel.

In mijn jeugd werd dit lied dan gezongen:

“Drie koooningen, drie koooningen,

geef mij nen nieuwen (h)oed.

Mijnen ouwen is verslee-eeten,

mijn moeder mag ’t nie wee-eeten.

Mijn vader heeft het geld,

op de russel geteld”…

( Op de russel geteld = op de pof gekocht en dus bij de al openstaande schuld bijgeschreven !)

In katholieke streken werd dan het jaartal en CMB  ( staat voor een tekst in het Latijn: “Christus zegende dit huis”) op de gevel geschreven, maar dan wel zo

christus zegende dit huis

christus zegende dit huis

Want Driekoningen is het moment in het jaar waarop het wijwater wordt gewijd. Driekoningenwater is het krachtigste wijwater, dat het hele jaar ook voor zieken en stervenden werd gebruikt.

Er waren vroeger ook Driekoningenoptochten met lampionnen en een ster. Nu is de viering van 3 koningen al een wonder. Want in de bijbel komen nergens drie koningen voor die de pasgeboren Christus in de stal bezoeken. Alleen kwamen er Wijzen uit het oosten langs met geschenken. Later is er toegevoegd dat het koningen waren. En nog later dat het er 3 waren. Het heeft nog wat eeuwen geduurd en toen kregen ze hun namen: Casper, Melchior en Balthasar. Door kunstenaars zijn ze in de loop der tijd vaak uitgebeeld.

Voor Driekoningen op 6 januari werd een taart op tafel gezet. Het is een platte taart van frangipanedeeg met erin een munt, een boon ( of meerdere) of een porseleinen beeldje. Wie de boon, muntje of beeldje in zijn stuk taart vindt is de koning die dag en mag bijvoorbeeld zeggen wat men gaar eten.

Frangipane is een deeg met boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem.

Kenmerkend voor de taart voor Driekoningen is ook een laagje glazuur bovenop dit gebak.

3 koningentaart klassiek

Recept Driekoningen taart:

Benodigdheden:

  • 100 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 120 gram gemalen amandelenamandelen pellen
  • een scheutje amandelessence
  • 3 eieren
  • 2 pakjes vanillesuiker of wat zelfgemaakte vanillesuiker
  • 200 gram boter
  • 200 gram licht bruine basterdsuiker
  • wat zout.

Boter op kamertemperatuur. Meng de boter met de suiker, vanillesuiker en zout. Daarna voeg je één voor één de eieren erbij, deze moet je onder kloppen met de rest van het mengsel. Zeef de bloem er dan bij en voeg de amandelen er aan toe. Nu meng je de essence onder het deeg. Als het deeg klaar is laat je het een kwartier koel staan.

Als vulling gebruikt man banketbakkersroom

  • 1 glas melk
  • 35 gram suiker
  • 1  eidooier
  • 3 theelepel bloem
  • 1  vanillestokje
  • Paar korrels zout

gemengd met Amandelspijs

  • 150 gram geschaafde amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 1  eiwit
  • Eventueel wat citroenrasp en amandelessence.

Voor de amandelspijs mengt men de amandelen, de suiker en het eiwit (en eventueel wat amandelessence). Citroenrasp maakt de spijs nog lekkerder.amandelspijs

Voor de banketbakkersroom houdt men de melk gedurende 30 minuten tegen de kook aan met de vanillepeul erin. Schraap dan de inhoud van de peul eruit en voeg dat bij de melk. Meng de bloem, de eidooier, de suiker en los dat nog verder op in wat koude melk. Voeg dit mengsel al roerend bij de nog warme vanillemelk met een paar korrels zout. Goed roerend gedurende 5 minuten tegen de kook aan houden , maar niet laten koken.  Men krijgt zo een mooi lobbige banketbakkersroom. Af laten koelen, van tijd tot tijd roeren om geen vel te krijgen.

banketbakkersroom

DE TAART WORDT SAMENGESTELD

Rol het deeg uit in 2 plakken. Snij die rond. Leg er een op een met boter ingesmeerde en met bloem bestrooid bakblik ( eventueel met bakpapier ). Bestrijk dat met losgeklopt ei. Leg de amandelroom vulling 5 cm van de rand op het plak deeg. Stop de munt, de boon of het beeldje in de vulling. Dan de andere lap deeg erop. Bestrijk de randen ook in met los geklopt ei en druk de randen met een vork aan elkaar. Bestrijk de bovenkant met de rest van het los geklopt ei.

Zet de taart in een voorverwarmde oven van 175° gedurende 45 minuten. Voor de afwerking gebruik je suikerglazuur gebruiken, gemaakt van 100 gram poedersuiker en 1 eetlepel vloeistof ( water, melk of vruchtensap)

Vermeng de suiker met de vloeistof en verwarm alles roerend tot de suiker volledig is opgelost. Giet dan de suikerglazuur over de taart.

3 koningentaart

  • De vanille-peul moet je nooit gelijk weggooien. Laat hem na koken drogen en stop het in een potje met fijngemalen suiker. Na een week of zo geurt de suiker heerlijk naar vanille. Als je dat continu doet, heb je altijd natuurlijke vanillesuiker in huis. Zelf maal ik hiervoor rietsuiker erg fijn. De combinatie van de lichte karamelsmaak van de rietsuiker met de vanillegeur is ideaal.vanillepeul

een wagen vol logoLees dit verhaal ook op de wagen vol verhalen van OMROEP GELDERLAND: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Volksgeloof/caspar-en-de-twee-andere-koningen.html

gezegend huis Neddis 2015

GENIET VAN 3 KONINGEN : NEDERLANDS DIS

3 koningentaart klassiek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>