HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KROMBROODJES   op HALFVASTEN  in SITTARD Dit jaar op 10 maart om 9.30. De 101ste keer, dus een traditie van meer dan een eeuw.

krombrrodjes

Krombroodjes worden in Sittard ieder jaar met halfvasten van de Kollenberg gegooid.

Halfvasten in Sittard, ook dit jaar , nu weer op de vierde zondag van de vastentijd op 10 maart plaats gaan vinden.

Kranten artikel:

“……..Op zondag is het halfvasten en dat betekent in Sittard maar een ding: Krombroodrapen!  Om 14.30 uur verzamelen zich een massa kinderen en hun ouders en opa’s en oma’s aan de voet van de Kogelvanger, net voor de Sint Rosakapel.

Weer of geen weer: het krombroodrapen gaat onder alle weersomstandigheden door. 

Traditiegetrouw gooit het Krombroodrapen-comité met halfvasten de krombroodjes naar de grabbelende en graaiende kinderen.

krombrrodwerpen

Het krombroodrapen is één van de oudste Sittardse tradities. Een traditie waar menig Zittesj Mechelke of Sjnaak met veel genoegen aan terug denkt. En daar is het comité trots op.

In de archieven is een stuk te vinden dat teruggaat naar het begin van de 15e eeuw waarin in Sittard sprake is van het uitdelen van broden door de geestelijkheid aan mensen die armoede hadden. Daar deze vrijgevigheid zich vaak aan het einde van de winter manifesteerde werd al gauw een link gelegd naar Laetare zondag, de dag waarop het evangelie van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging wordt verkondigd. Hieruit is in de loop der tijden het gebruik van het krombroodrapen ontstaan. Tot in het begin van de 20e eeuw vond er op halfvastenzondag, Laetare-zondag, in de familiesfeer het gebruik plaats waarbij de vader van het gezin in alle vroegte de krombroodjes verstopte in de eigen tuin. Als men geen tuin had werd uitgeweken naar de Kollenberg om daar de krombroodjes te verstoppen. De kinderen moesten vervolgens de broodjes gaan zoeken die, zoals hun verteld was, uit de hemel waren gevallen. Elk struikje werd afgezocht en aan elk boompje werd geschud. De kinderen keken omhoog en riepen: “Lieve Heertje, laat nog een krombrood vallen”. Men moet weten dat in die tijd zwartbrood troef was en dat het wittebrood, de “wek” alleen maar zondags op tafel kwam, en het krombrood was ook nog aparte wek uit de hemel…..”

Als jong kind woonde ik zelf in Sittard in de buurt van de Kollenberg. Een heuvel was in die tijd aan een kant steil , maar die echter de naam berg eigenlijk niet mag hebben. Tussen de kinderen graaide ook ik naar de krombroodjes die naar beneden werden geworden. Maar de zin van graaien en vechten om broodjes heb ik toen niet begrepen. En echt lekker vond ik de broodjes ook niet. Nee, nonnevotten ( ook de traditie uit Sittard) vond ik veel lekkerder en de carnavalstijd was maar net voorbij.

Dus aktieve ouders bak dit jaar zelf uw krombroodjes. Het volgende recept van de 16 krombroodjes lijkt sterk op die van palmpaashaantjes, maar omdat vele bakkers deze broodjes bakken en heel lang gebakken hebben , zullen er ook wel verschillende recepten in omloop zijn. Maar het wordt zeker gemaakt van een wit zoet brooddeeg.

KROMBROODJES   ( een recept ervoor)

Ingrediënten:

  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 500 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 2 deciliter melk
  • 20 gram gist
  • 2 eieren
  • 50 gram basterdsuiker

Maak een giststarter van de lauwe melk, de gist en een schepje suiker. Dit als het bruist bij de gezeefde bloem met de rest van de ingrediënten behalve de eieren doen. Goed mengen en tot een soepel deeg kneden.  De eieren los kloppen en door het deeg mengen.  Op een lauwwarme plek afgedekt met een theedoek zolang wegzetten dat het volume is verdubbeld.

Maak van het deeg ( gebruik wat bloem tegen het plakken) 8 lappen deeg van 13 x 13. Snij die schuin doormidden en vorm de driehoekjes tot een soort croissant. Buig het broodje rond.  Strijk de broodjes eventueel af met losgeklopt ei gemengd met wat melk. Of alleen met wat melk. In een voorverwarmde oven van 220 ⁰C  in minder dan 17 minuten mooi bruin afbakken. Op een rooster laten afkoelen.krombrrodje 1

Vaak gooiden beroemdheden krombroodjes naar de kinderen.

krombrood sittard

Recept voor nonnevotten ( die men echt moet gaan maken!) :

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/carnaval-wat-eet-men-in-limburg-i/

nonnevot

Lekkere koffiebroodjes voor een sombere zondag: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-koffiebroodjes/

koffiebroodjes

TRADITIES IN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

limburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>