HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NOG MEER BOTER in KOEK  inclusief SPRITS uit de serie KAAS, MELK & ZO 

 

BOTER IN GEBAKpakje boter

Nederland en Vlaanderen waren vanouds echte boterlanden. In de keuken, maar zeker in vele koeksoorten werd en wordt boter vaak gebruikt.

Of het nu Luikse , Vlaamse of Oud-Nederlandse wafels zijn, zonder boter smaken ze niet, zoals ze traditioneel zouden moeten smaken. Voor meer achtergronden lees men: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/wafels-oud-hollansche/

wafel

 

Ook de Goudse stroopwafels kunnen niet zonder roomboter. Ook hier schreef Nederlands Dis al eerder over:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stroopwafels/

Zowel in de stroopwafels als in de stroopsaus is boter onmisbaar.

stroopwafels

Maar zelfs in de kniepertjes, die we hier in het oosten van Nederland voor oud en nieuw bakken hoort roomboter. Die kan je thuis trouwens gemakkelijk zelf maken: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/ijzerkoeken-of-rolletjes-kniepertjes-knijpertjes/rolletjes

 

SPRITS

Maar waar je echt ook roomboter in hoort te proeven zijn ouderwetse spritskoeken.
Sprits of spritskoek is een traditioneel Nederlands koekje. Het gebak wordt al in de zestiende eeuw genoemd. Waarschijnlijk is het oorspronkelijk heel vroeger uit Duitsland afkomstig. Spritzkuchen is wat de naam al zegt een  ‘opgespoten gebak’.

Het deeg wordt op een ingevette ovenplaat gespoten met een spritsspuit en vervolgens gebakken. Na het bakken wordt het in stukken gesneden. Tegenwoordig worden ook andere vormen gespoten en de sprits soms gedeeltelijk in de chocolade gedoopt.

Het is goed en simpel thuis te maken, een spuitzak blijft echter noodzakelijk. Nu is het een leuke klus: het spuiten met een spuitzak. Na een paar keer oefenen lukt het bijna iedereen.

eigen sprits

In Utrecht worden door meerdere bakkers echte Utrechtse sprits gebakken, hier volgt een recept:

UTRECHTSE SPRITS

  • 1 losgeklopt ei
  • 380 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 15 gram vanillesuiker
  • 250 gram gezeefde patentbloem
  • 250 gram gezeefde Zeeuwse bloem ( alle tarwe die dichter bij de zee wordt geteeld bevat minder zetmeel, dus bindt minder)

Roer ei en boter romig, roer er de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker door en kneed er de beide soorten bloem doorheen.

Wrijf het deeg op een met bloem bestoven werkblad met de handpalmen goed door tot het soepel en glad is. Doe het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde spuitmond en spuit in een lange zigzagvorm op de bakplaat.sprits spuiten Bak de spritsen ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden en snij ze direct na het bakken in stukken.

Dit recept levert lekkere sprits op, maar sommige Utrechtse sprits smaken zouter, maar dat zou dan ook het speciale zijn.

BOTERSPRITS

In het “Margriet kookboek” uit de jaren 50tig van vorige eeuw staat ook een recept voor botersprits.

Deze smaken ook heel lekker.

Nodig

  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 175 gram zachte boter ( eventueel margarine – maar dan krijg je natuurlijk geen botersprits)
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snufje zout

Roer de boter met de suiker in een deegkom zacht. Plaats hiervoor de deegkom in een grotere bak met warm water. Voeg dan nog steeds roerend langzaam beetje bij beetje de gezeefde bloem met de zout en de vanillesuiker erbij. Doe het deeg in een spuitzak en spuit zigzaggend het deeg op een met boter besmeerde met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de sprits in maximaal 20 minuten gaar in een oven van 170 ⁰C. Snij de sprits nog warm in stukjes. Rustig laten afkoelen.

bakken 2

TRADITIONELE  SPECIALITEITEN :  NEDERLANDS DIS

utrechtse sprits

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>