HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MARIKENBROOD   “ MODERNE “ TRADITIE UIT  NIJMEGEN

MARIKEN BOEK

Een modern nieuw bedachte plaatselijke specialiteit. In feite is dit brood bedacht om de Middeleeuwen weer even tot leven te brengen. Dit brood is genoemd naar het mirakelspel Mariken van Nieumeghen dat zich in de late Middeleeuwen  afspeelt. In dit rederijkersdrama is de hoofdrolspeelster Mariken een verloren ziel en deze wordt gered door een wonder. In de Nijmeegse folklore is Mariken onmisbaar geworden. Omstreeks 1990 is deze Nijmeegse lekkernij bedacht. Tegenwoordig wordt Mariken brood door meerdere bakkers in Nijmegen gebakken. En natuurlijk zeggen ze erbij dat het volgens  een ( geheim)  eigen traditioneel recept wordt gemaakt. Hiermee is een nieuw streekgerecht bedacht. Het bestaat uit een luxe krentenbrooddeeg gevuld met amandelspijs, banketbakkersroom, mandarijnen en kaneelsuiker. In feite is het meer dan een brood: een soort gebak met een rijk gistdeeg gebakken.

marikenbrood in doos

MARIKENBROOD

  • ½ kilo bloem
  • 20 gram verse gist of 1 zakje droge gist
  • 50 gram rietsuiker
  • ¼ liter lauwe melk
  • 100 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 200 gram rozijnen
  • 2 eetlepels krenten
  • 2 eetlepels sukade ( heel fijn gesneden)
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 glas vanillevla
  • 1 eidooier

Neem 50 gram bloem, een schepje suiker , de gist en wat lauwe melk. Roer goed door elkaar. En zet deze giststarter even afgedekt op een lauwwarme plek weg , tot de gist echt tot leven komt.

Zeef in tussen de bloem in een deegkom. Strooi het zout langs de rand. Strooi er de suiker door. Giet hier eerst de giststarter in. Vermeng die met de bloem. Voeg dan de rest van de melk toe. Meng alles goed en ga door met kneden terwijl men verder de eieren, de zachte boter en de kaneel toevoegt. Het moet een niet klevend zacht brooddeeg worden. Is het te droog voeg dan wat extra lauwe melk erbij. Is het te nat , dan het deeg wat een klein beetje bloem doorkneden.

Dek het deeg met een doek af en laat het op een lauwwarme plek zeker een half uur rijzen.

Week in tussen de rozijnen en krenten in lauw water of kruiden thee.

Rol het deeg uit tot een grote lap. Verdeel hierover de afgegoten en droog gedepte rozijnen, krenten en de sukade snippers. Vouw het deeg dicht en dan nogmaals dicht en kneed alles nog eens door.

Verdeel het deeg in twee porties.

Rol het deeg uit tot een platte cirkel. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en bestrijk deze met olie. Leg de plak deeg hier op.

Meng de vla met de helft van de eidooier en een cirkel van amandelspijs op het deeg. Vul deze cirkel op met de vanillevla. Zorg er wel voor dat de rand van een centimeter of 8 niet bedekt is. Rol nu de rest van het deeg  tot een even grote cirkel uit. En bedek daarmee het geheel. Dek het ongebakken brood weer af en laat het nu weer zeker een half uur op een tochtvrije, lauwwarme plek rijzen. Verwarm dan de oven voor op 200⁰C. Bak als de oven op temperatuur is het Marikenbrood af in ongeveer 40 minuten. Controleer of het brood helemaal gaar is. Het moet als je er op klopt hol klinken.

Bestrijk het brood gelijk uit de oven met boter en strooi er suiker gemengd met wat kaneelpoeder over. Rustig laten afkoelen.marikenbrood eenn punt

Ook uit Nijmegen  stroopmoppen : https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/stroopmoppen-eikepletskes-streekspecialiteit-nijmegen-de-achterhoek/

nijmeegse stroopmoppen

 

HEELIJKS uit de OVEN  : NEDERLANDS DIS

Dit is zelfs voor de Ouderwetse Bakkerij te veel van vroeger

Oven van een ver verleden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>