HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NIJMEEGSE HEMELSE MOSTERDSOEP

NIJMEEGSE SOEP

Nijmegen was vroeger beroemd om zijn bier. Rond 1575, de roerige tijd van de tachtig jarige oorlog, ging het ook niet goed met deze stad. Het had toen rond 13.000 inwoners ( over het preciese aantal zijn de deskundigen het trouwens over oneens. Ook omdat de stad alleen maar bijhield hoeveel huizen er met een of meer schoorstenen waren) , waarvan zeker een 1/3 tot de armen behoorden. De stad had toen zelfs regels dat bedelaars van elders van buiten Nijmegen hier niet mochten bedelen en zelfs geen toegang hadden tot de stad. Anders haalden de eigen Nijmeegse armen te weinig bij het bedelen op.

De stad had toen toch zeker nog 11 brouwerijen met zeker naast de brouwer een meester-kencht en een aantal gezellen. Toen het na die oorlog rustiger werd en de armoede van die tijd voorbij was groeide het aantal inwoners , maar het aantal brouwerijen sneller. Maximaal zijn er wel 75 stuks geweest, die elk ook veel groter waren dan in de 16e eeuw. In de 19e eeuw  was die nijverheid bijna verdwenen, nog 7 brouwerijen hadden de industrialisatie overleefd. En begin 20e eeuw waren er eigenlijk helemaal geen brouwerijen meer over.

Gelukkig is er nu weer een opleving, maar dan zeker met specialistische , kleine brouwerijen.

Een goed voorbeeld is stadsbrouwerij De Hemel, die in de onder etage van het mooie pand, de commanderie van St. Jan gevestigd is. 

Rond 1970 is begonnen met de restauratie van de vooral in de oorlog stevig verwoest pand. Tegenwoordig is het weer een levendige plek van ambacht, cultuur en mooie horeca. Een deel van het gebouw wordt gebruikt door brouwerij de Hemel. Naast bier wordt er ook azijn, mosterd en zelfs van dat bier sterke drank gedistilleerd in de oude Commanderie van St Jan.

  • De mosterd gemaakt door deze stadsbrouwerij heeft een eigen smaak. Het geeft in een soep verwerkt zicht op de hemel vol smaakgenot.

NIJMEEGSE HEMELSE MOSTERDSOEP

Een heerlijk, bijna klassiek gerecht voor 4 personen

  • 250 gram grotchampignons
  • 3 sjalotjes of een kleine zoete ui & 1 kleine rode
  • 1 eetlepel honing
  • Wat boter
  • 1 teentje knoflook of wat daslook
  • 150 cl water
  • 1/3 liter slagroom
  • 2 eetlepels bierbrand van anima of eventueel andere brandewijn
  • 2 eetlepels Hemelse grove biermosterd
  • ½ liter zelf gemaakte bouillon
  • Zout/peper uit de molen
  • Enkele sprietjes bieslook of blaadjes daslook (of peterselie fijngeknipt of ringetjes pijpui)
  • Een paar mosterd korrels (geel en/of zwart)

Snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de sjalot of uien fijn.

Bak in wat boter in een soeppan de uien/sjalot aan. Wat honing naar smaak. En de ui en knoflook licht karamelliseren. Dan de plakjes champignons erbij. Licht laten kleuren. Dan de knoflook of daslook fijngeknipt) erbij. Alles flamberen met de twee eetlepels drank, maar gelijk doven/uitblazen.

Dan het water en de bouillon erbij en 20 minuten laten sudderen met de deksel erop. Soep passeren in een zeef of met een staafmixer pureren. Op smaak maken met 2/3 van de room, mosterd, peper en zout.

Klop de rest van de room lobbig met een paar korrels zout en wat mosterd korrels. Soep serveren met erop een lepeltje mosterd room. Daarop een sprietje bieslook of een blaadje daslook.

Lekker vers witbrood erbij niet vergeten

  • De mosterd van Brouwerij de Hemel uit Nijmegen wordt gemaakt op basis van bierazijn, die daar ter plekke wordt gemaakt. De mosterd van de Hemel heeft een eigen, iets zuurdere smaak dan de meeste gangbare mosterd. Juist in deze soep komt de smaak van deze mosterd tot zijn recht als tegenhanger van de zoete smaak van de met honing licht gekaramelliseerde ui en knoflook.

 

NEDERLANDS DIS – OOK MODERNE TRADITIE

COMMANDERIE VAN ST. JAN in NIJMEGEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>